Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП припинила відставку судді у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком

03 липня 2024, 09:30

2 липня 2024 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про припинення відставки судді Кренцеля Михайла Івановича у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком Вищого антикорупційного суду щодо цього судді за вчинення умисного злочину.

Рішення прийнято за результатом розгляду відповідного повідомлення Вищого антикорупційного суду.

Кренцель М.І. обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (одержання службовою особою, яка займає відповідальне службове становище, для себе неправомірної вигоди).

Вироком від 2 вересня 2021 року Вищий антикорупційний суд визнав Кренцеля М.І. винуватим у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, зазначені у пункті 1, підпунктах «а», «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», окрім виборних посад, строком три роки з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Ухвалою від 16 травня 2024 року Апеляційна палата ВАКС вказаний вирок змінила та пом’якшила основне покарання до 5 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, зазначені  в пункті 1, підпунктах «а», «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», окрім виборних посад, строком три роки з конфіскацією майна, крім житла. Вирок набрав законної сили 16 травня 2024 року.

З огляду на вказане відповідно до статті 145 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» наявні правові підстави для припинення відставки судді.

Копію цього рішення ВРП направить до Пенсійного фонду України, який забезпечує виплату щомісячного грошового утримання судді у відставці.

Вища рада правосуддя