Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 1 – 5 липня 2024 року

08 липня 2024, 16:45

Сімох суддів звільнено у відставку

2 липня 2024 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Абрамова Петра Станіславовича  – з посади судді Полтавського апеляційного суду;

  • Ноувен Марину Петрівну  – з посади судді Господарського суду Чернігівської області;

  • Пасічник Світлану Сергіївну – з посади судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду;

  • Борцову Аллу Анатоліївну – з посади судді Вільногірського міського суду Дніпропетровської області;

  • Наумик Олену Олександрівну – з посади судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області;

  • Фоміну Віру Олексіївну – з посади судді Східного апеляційного господарського суду;

  • Танасогло Тетяну Михайлівну – з посади судді П’ятого апеляційного адміністративного суду.

 

У ВРП обговорили співпрацю із CEPEJ щодо розроблення та затвердження дієвих засобів судового адміністрування

У ВРП відбулася онлайн-зустріч із експертами Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), під час якої сторони обговорили питання щодо майбутньої співпраці стосовно розроблення та затвердження дієвих засобів судового адміністрування, нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів.

 

ВРП звільнила Ларису Богомолову з посади судді Бердянського міськрайонного суду Запорізької області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

2 липня 2024 року ВРП прийняла рішення про звільнення Богомолової Лариси Вікторівни з посади судді Бердянського міськрайонного суду Запорізької області (відряджена до Полтавського районного суду Полтавської області) на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді).

Реалізація зазначеної процедури здійснювалася на підставі подання Третьої Дисциплінарної палати ВРП від 1 травня 2024 року № 1336/3дп/15-24.  ВРП рішенням від 18 червня 2024 року № 1860/0/15-24 залишила без змін вказане рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП.

 

ВРП припинила відставку судді у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком

2 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про припинення відставки судді Кренцеля Михайла Івановича у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком ВАКС щодо цього судді за вчинення умисного злочину.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення п’ятьох суддів до місцевих судів

4 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення п’ятьох суддів на посади до місцевих судів, а саме:

  • Косенка Олега Дмитровича – на посаду судді Деснянського районного суду міста Чернігова;

  • Сітнікова Тимура Борисовича – на посаду судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області;

  • Припхан Ірини Ігорівни – на посаду судді Сокирянського районного суду Чернівецької області;

  • Макаревича Ярослава Миколайовича – на посаду судді Ріпкинського районного суду Чернігівської області;

  • Готри Віталія Юрійовича – на посаду судді Міжгірського районного суду Закарпатської області.

 

ВРП звільнила суддю Господарського суду Кіровоградської області за власним бажанням

4 липня 2024 року ВРП під час засідання ухвалила рішення про звільнення судді Поліщук Ганни Борисівни з посади судді Господарського суду Кіровоградської області у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням.

 

ВРП звільнила суддю Мар’їнського районного суду Донецької області

ВРП під час засідання 4 липня 2024 року ухвалила рішення про звільнення Сенаторова Володимира Анатолійовича з посади судді Мар’їнського районного суду Донецької області на підставі підпункту 4 пункту 16¹ розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України.

Рішення ухвалено відповідно до подання з рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у якому зазначено, що за результатами кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів Володимир Сенаторов визнаний таким, що не відповідає займаній посаді.

 

Президент України підтримав подання ВРП про призначення 215 суддів

Указами Президента України Володимира Зеленського від 4 липня 2024 року №№ 411/2024–448/2024 до місцевих загальних, господарських, адміністративних судів та Верховного Суду призначено 215 суддів.

 

У ВРП обговорили співпрацю з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо обміну досвідом із питань здійснення правосуддя

У ВРП відбулася зустріч із делегацією Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Організації з питань безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), під час якої сторони обговорили питання щодо актуального стану здійснення правосуддя в Україні та окреслили можливі шляхи співпраці.

 

Відбулася урочиста церемонія складання присяги суддями

5 липня 2024 року відбулась урочиста церемонія складання присяги суддями, вперше призначеними на посаду судді. Присягу склали 248 суддів місцевих судів, з них 208 – судді загальних місцевих судів, 22 – адміністративних судів, 18 – господарських судів.

Судді  під час урочистої церемонії в присутності Президента України присягли Українському народові об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно, справедливо та кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України.

Присягу склали судді, які були призначені на посади указами Президента України за поданнями Вищої ради правосуддя.

"Юридична практика"