Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВККСУ взяли участь у Х Львівському форумі кримінальної юстиції

23 вересня 2024, 13:14

19 та 20 вересня 2024 року члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Віталій Гацелюк та Руслан Мельник перебували з візитом у м. Львів, де взяли участь у Х Львівському форумі кримінальної юстиції,  організованому Програмою підтримки ОБСЄ для України.

Цьогоріч захід присвячено темі «Українська кримінальна юстиція у пост/воєнній парадигмі». У межах форуму учасники обговорили нагальні питання, які виникають у правовому суспільстві в контексті війни та ворожої агресії.

Йшлося про перспективи забезпечення доступу до правосуддя через формування органів військової юстиції в Україні; мобілізаційні заходи в парадигмі прав людини та утвердження державності із дотриманням людської гідності; кримінальну юстицію та її гендерні аспекти.

Окрему дискусію учасники присвятили актуальним питанням поточних процедур суддівської кар’єри: конкурсам та кваліфікаційному оцінюванню.

Так, Віталій Гацелюк поінформував про практику оцінки критеріїв доброчесності та професійної етики суддів та кандидатів на суддівські посади в процедурах, які здійснює Комісія.

Руслан Мельник окреслив поточну ситуацію щодо підготовки до проведення іспитів у межах конкурсів до Вищого антикорупційного суду та судів апеляційної інстанції, а також про тимчасові відрядження суддів як інструмент балансування навантаження в судах різних регіонів.

Загалом Х Львівський форум кримінальної юстиції об’єднав широке коло представників суддівського врядування та відомих правників.

У заході взяли участь заступник голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов, керівник Львівського форуму кримінальної юстиції, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Вячеслав Навроцький, перший проректор Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, професор Тарас Созанський, старший проєктний співробітник Програми підтримки ОБСЄ для України Олександр Водянніков, керівник проєкту ОБСЄ «Сприяння доступу до кримінальної юстиції через посилення спроможності правоохоронних органів розслідувати особливо небезпечні злочини» Ірина Потапова, а також інші науковці та експерти в галузі кримінального права, представники громадських організацій.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України