Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС проаналізував можливості національних судів і міжнародних інституцій у вирішенні інвестиційних спорів

24 вересня 2024, 09:28

Для відновлення України буде необхідна міжнародна інвестиційна програма. Водночас потрібно, щоб потенційні інвестиції в повоєнну відбудову країни були надійно захищені. Про це зазначив секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності‚ а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ігор Бенедисюк під час ІІІ Business & Legal Infrastructure Forum.

Спікер зосередив увагу на можливостях і перспективах захисту прав інвесторів у межах національної судової системи. Зокрема, навів приклад розгляду спору профільною судовою палатою з інвестором, який звернувся до господарського суду з вимогою достроково припинити використання торговельної марки в Україні.  На думку Ігоря Бенедисюка, оскільки захист ІВ є важливою складовою сприятливого інвестиційного клімату країни, подібні спори тісно пов’язані з інвестиційними процесами в державі.

Як зауважив суддя КГС у ВС, інвестиційні спори – це досить складна категорія, яку дуже важко окреслити. І з огляду на це створення окремого спеціалізованого суду, який би розглядав відповідні спори з іноземним елементом, є недоцільним. Водночас наявність кваліфікованої категорії суддів для розгляду інвестиційних спорів за правилами господарського судочинства дасть свій позитивний результат.

Крім того, Україна має потенціал для того, щоб національні суди, особливо з урахуванням змін у судовій системі за останні 9 років, вирішували інвестиційні спори. Ігор Бенедисюк також звернув увагу на те, що наша країна досягла певного прогресу в розвитку національної системи вирішення комерційних спорів. За оцінками Європейського банку реконструкції та розвитку, в Україні – один із найвищих показників ефективності судової системи серед країн пострадянського простору. Це досягнення стало можливим завдяки реформам і модернізації судової системи, зокрема запровадженню електронного правосуддя.

З огляду на те, що на стадії подання позову інколи важко з’ясувати, до якої категорії належить спір, Ігор Бенедисюк поділився своїми міркуваннями щодо спрощення процедури з вибором суду для захисту прав інвесторів. Розуміючи важливість спрощення доступу до судових процедур, він запропонував можливий шлях вирішення цього питання через створення відповідної структури або законодавчої норми за принципом «єдиного вікна» для подальшого руху справи відповідно до встановлених зрозумілих норм процесуального права.

Ще одним важливим аспектом для кваліфікованого вирішення спорів суддя назвав постійне підвищення професійного рівня суддів. Саме таким шляхом розвивається профільна судова палата КГС ВС, адже в структурі ІВ з’явилося безліч нових спорів, для вирішення яких потрібні відповідні знання. У цьому контексті Ігор Бенедисюк підкреслив особливе значення підписаних меморандумів із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності і, як результат, успішне проведення серії тематичних тренінгів для суддів, які спеціалізуються на розгляді справ у сфері ІВ.

Форум організований виданням «Юридична практика».

Фото надали організатори заходу.

Верховний Суд