Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд міста Києва посів почесне перше місце у рейтингу відкритості веб-сайтів судів апеляційного рівня

29 вересня 2017, 18:09

Однією з найважливіших основоположних засад організації та діяльності органів державної влади є принцип транспарентності, який слугує невід’ємною частиною демократичної правової держави.

Підписавши 27 червня 2014 року Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Україна підтвердила свою готовність до здійснення перетворень, у тому числі  у сфері дотримання права на доступ до публічної інформації. Профільний закон, що регулює наразі цю сферу, ставить за мету забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень, створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.

Особливого значення рівень інформаційної відкритості набуває щодо функціонування судової влади, оскільки є прямо пропорційним рівню довіри до суду. Справедливість цього твердження доводить нам практика сьогодення та результати численних досліджень у сфері інформаційної відкритості.

Так, 29 вересня 2017 року громадська організація «Платформа прав людини» за участю проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» презентувала результати моніторингу веб-сайтів судів на предмет дотримання ними вимог законодавства України щодо оприлюднення публічної інформації.

1

Відповідно до висновків дослідження, яке проводилось упродовж червня – серпня 2017 року, Апеляційний суд міста Києва посів почесне перше місце у рейтингу відкритості веб-сайтів судів апеляційного рівня, за що здобув спеціальну нагороду в номінації «Відкритий суд – 2017». Почесну відзнаку отримали  судді судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва Тетяна Фрич та Галина Балацька, які мали честь представляти столичний апеляційний суд під час оголошення результатів дослідження.

2

Відзнаку вдалося отримати завдяки активній позиції голови Апеляційного суду міста Києва у підвищенні відкритості суду до громадян та злагодженій роботі працівників апарату суду.

3

Цей аналіз вперше впровадився на підставі Методології оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень. У ході моніторингу було визначено відповідність змісту офіційних веб-сайтів та веб-сторінок судів апеляційного рівня, Верховного Суду України та Конституційного Суду України положенням нормативно-правових актів, які регулюють питання доступу до інформації про діяльність державних органів.

4

Дослідження здійснювалося за усталеними параметрами, які включають у себе: повноту та актуальність інформації, зручність навігації по веб-сайтах, формат, у якому оприлюднено повідомлення, електронні сервіси, технічні параметри сайтів, а також наявність/відсутність негативного контенту.5

6

Інформаційна відкритість та максимальна взаємодія з громадськістю є одними з пріоритетних напрямків роботи Апеляційного суду міста Києва. Тому керівництво столичного апеляційного суду та його колектив не зупиняються на досягнутому та будуть і надалі підвищувати інформаційну відкритість суду, адже прозорість діяльності судової влади є основною запорукою здійснення правосуддя та зміцнення довіри громадян до суду.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду