Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області захищено право особи на призначення пільгової пенсії

02 жовтня 2017, 09:27
 
 

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області захищено право особи на призначення пільгової пенсії, відповідно до   Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Повідомляємо, що в провадженні Красноармійського міськрайонного суду перебувала адміністративна справа за позовом Особи 1 до Красноармійського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання протиправним і скасування рішення про відмову у призначенні пенсії за віком із зменшенням пенсійного віку, як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році та зобов’язання вчинити певні дії.

Звертаючись до суду із позовом про захист своїх порушених прав на отримання пенсії,   позивач вказував, що з 13.10.1987 року по 11.11.1987 року, він в якості машиніста автогрейдера був відряджений Дружківським ДСУ - 20 Донецької області в м. Чорнобиль  Київської області для участі в роботах по будівництву асфальтового покриття в зоні 3 та 4 енергоблоків Чорнобильської АЕС. Тобто, протягом 30 днів, що в два рази перевищує термін перебування в зоні підвищеної радіаційної небезпеки, безпосередньо приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на підставі чого йому було визначено ІІ категорію учасника ЛНА на ЧАЕС.  Позивач зазначав, що на підставі  відповідних довідок та посвідчення учасника ЛНА на ЧАЕС від Чорнобильської катастрофи має право на отримання державної пенсії та додаткової пенсії за шкоду, спричинену здоров’ю.  Однак,  відповідачем йому було відмовлено в призначенні пенсії на пільгових умовах із зниженням пенсійного віку як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, оскільки  у нього були відсутні  первинні документи,  в яких  зазначався  період роботи, населений пункт чи об’єкт, де проводились роботи по ліквідації наслідків  аварії на ЧАЕС у 1987 році. Позивач  вказував, що ці документи на даний час  знаходяться в архіві на непідконтрольній Україні території.

З огляду на наведене позивач просив суд захистити його порушене право та скасувати рішення відповідача про відмову  у призначені йому пільгової пенсії.

Постановою Красноармійського міськрайонного від 16.12.2016 року позов Особи 1  було задоволено, дії Красноармійського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо відмови у призначенні пенсії зі зниженням пенсійного віку відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визнано протиправними; рішення Красноармійського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про відмову в призначенні пенсії зі зниженням пенсійного віку відповідно до ч. 1 ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» скасовано та зобов'язано Красноармійське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Донецькій області призначити, нарахувати та виплати Особі 1пенсію за віком, зі зниженням пенсійного віку на 8 років, відповідно до ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» починаючи з 09 березня 2016 року.

Задовольняючі  позовні вимоги, суд  дійшов висновку, що подані  позивачем до Пенсійного фонду  документи, зокрема посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1987 році 2 категорії та довідка Спеціалізованого підприємства «Екоцентр» про наявність у позивача дози зовнішнього опромінювання у 1987 році у розмірі 1,00 мЗВ,  повністю відповідають вимогам чинного законодавства та підтверджують право  позивача на призначення пільгової пенсії.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 20.07.2017 року постанову Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 16.12.2016 року залишено без змін.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Джерело     

За повідомленням прес-служби суду