Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент вніс до ВР проект змін до Конституції

05 липня 2013, 12:00

Президент України Віктор Янукович звернувся до Верховної Ради із законодавчою ініціативою щодо внесення змін до Конституції до розділу «Правосуддя», повідомив Радник Президента Андрій Портнов.
«Президент звернувся із законодавчою ініціативою до Верховної Ради із законопроектом про внесення змін до розділу «Правосуддя» в Українській Конституції. Зараз цей законопроект внесений до парламенту», - зазначив Андрій Портнов на брифінгу.
Згідно із законопроектом, призначення суддів здійснюватиметься на підставі рішень кваліфікаційно-дисциплінарних органів без участі Верховної Ради. Зокрема, пропонується скасувати п’ятирічний термін призначення на посаду судді вперше. «Глава держави запропонував парламенту змінити процедуру призначення суддів безстроково, один раз, до закінчення суддівської кар'єри», - сказав він.
Крім того, Глава держави пропонує змінити повноваження Верховного Суду, наділивши його правом забезпечувати однакове застосування норм законодавства всіма судами загальної юрисдикції. «Відповідні зміни дозволять врахувати позиції Європейської Комісії «За демократію через право» щодо необхідності перегляду місця і ролі Верховного Суду у системі судової влади України», - сказав Андрій Портнов.
Законопроектом пропонується, що утворення, реорганізація та ліквідація судів та визначення їх мережі має здійснюватись законами, а не Указами Президента. «Зазначені зміни дадуть змогу врахувати рекомендації Європейської Комісії «За демократію через право», яка зауважила, що Конституція України має передбачати, щоб суди створювалися законами, ухваленими в парламенті», - підкреслив Радник Президента.
Законопроект передбачає зміну порядку притягнення суддів до кримінальної відповідальності та надання згоди на арешт суддів. «Пропонується передати ці повноваження новоствореним органам суддівського самоврядування», - зазначив Андрій Портнов.
Крім того, за словами Радника Президента, пропонується підвищити віковий ценз для перебування на посаді судді з 25 до 30 років. Водночас, верхня межа перебування на посаді судді збільшується від 65 до 70 років.
Документ також передбачає новий порядок формування Вищої ради юстиції. Так, 12 із 20 членів Вищої ради юстиції будуть пропонуватися з’їздом суддів виключно з числа суддів. 3 особи - Голова Верховного Суду, Голова Ради суддів і Голова Конституційного Суду - входитимуть до цього органу за посадою, по 2 особи пропонуватимуть з’їзд наукових установ вищих юридичних закладів та з’їзд адвокатів. Також до складу Вищої ради юстиції входитиме Генеральний прокурор.
Проектом закону пропонується вилучити положення про строк повноважень Генерального прокурора. «П’ятирічний термін, яким обмежується робота Генерального прокурора на своїй посаді, пропонується до вилучення у зв’язку з рекомендаціями
Венеціанської комісії до Закону України «Про прокуратуру», який буде черговою законодавчою ініціативою, яка найближчим часом буде направлена Главою держави до Венеціанської комісії», - сказав Радник Глави держави.
За його словами, законопроект допрацьований з урахуванням висновків Венеціанської комісії.
 «Ми пропонуємо парламенту такий законопроект, який відповідає, на наш погляд, найкращим європейським традиціям, рішенням Європейського суду з прав людини, численним резолюціям Парламентської Асамблеї Ради Європи і пройшов міжнародну експертизу Європейської комісії «За демократію через право», - підкреслив Радник Президента.

Закон і Бізнес

Проект Закону від 04.07.2013 №2522а про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів (текст)