Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання судових рішень формує рівень довіри до судової влади

17 листопада 2017, 09:33

16 листопада 2017 року відбулася робоча зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з експертом Міжнародного валютного фонду Сімоном Гінзбургом.

Голова ДСА України поінформував присутніх про поточну ситуацію з бюджетуванням судової влади, статусом розпорядників бюджетних коштів. Зеновій Холоднюк відзначив, що наразі лише 8% судових рішень виконуються, а виконанням таких рішень опікується Державна виконавча служба, діяльність якої координується Міністерством юстиції України, яке реалізує державну політику у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) відповідно до законів. Коли в судах існували судові виконавці, то виконання рішень судів становило 60%. Звісно ж низький відсоток виконаних судових рішень формує негативне ставлення до судів та є одним із показників рівня довіри до судової влади, - відзначив Голова ДСА України.

"Відповідно до статистичних даних загалом в Україні знаходиться на виконанні на 24 мільярди гривень виконавчих листів. Тільки по господарських судах за 9 місяців поточного року на виконання очікують 5463 виконавчих листи майже на 2 мільярди гривень", - сказав Зеновій Холоднюк. На його думку, змінити стан справ могло б перепідпорядкування виконавчої служби з Мінюсту до судової влади.

Сімон Гінзбург наголосив, що наразі питання виконання судових рішень є надзвичайно актуальним для України, і ЄСПЛ неодноразово наголошував на цій важливій проблемі, тому необхідно забезпечити збір якомога чіткіших статистичних даних та зрозуміти процес наповнення Єдиного державного  реєстру судових рішень та Реєстру виконавчих проваджень.

Також у робочій зустрічі взяли участь вітчизняні експерти МВФ, представники ГО "Центру розвитку права", керівники самостійних структурних підрозділів ДСА України, в. о. генерального директора ДП "Інформаційні судові системи".

Джерело

За повідомленням прес-служби суду