Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернула увагу Генерального прокурора України на дотримання уповноваженими органами обов’язку здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальне правопорушення

12 січня 2018, 17:00

11 січня 2018 року Вищою радою правосуддя розглянуто повідомлення голови Криничанського районного суду Дніпропетровської області Лісняк Вікторії Володимирівни про втручання в діяльність суду.

У повідомленні зазначено, що у провадженні вказаного місцевого суду перебувала цивільна справа за позовом фізичних осіб до ТОВ «Правда», третіх осіб про визнання додаткових угод до договорів оренди земельних ділянок недійсними. Як представників позивача було залучено двох членів ГО «Незалежна правозахисна громадська організація «Право на захист». Зазначені особи у вересні 2016 року двічі вчиняли неправомірні дії, в результаті яких керівник апарату суду зверталась за медичною допомогою.

Вказані дії були розцінені як прояв неповаги до суду та здійснення тиску на суддю через розгляд ним справи, про що було повідомлено Криничанський ВП Кам’янського ВП ГУ НП України в Дніпропетровській області. Однак повідомлень про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не надійшло, слідчі дії не проводились.

З метою попередження аналогічних дій у майбутньому Криничанським районним судом Дніпропетровської області було постановлено ухвалу від 4 жовтня 2016 року, якою зобов’язано Криничанський ВП забезпечити охорону суддів та працівників апарату у день розгляду вказаної справи. Однак ухвалу виконано не було, через що вказані особи в присутності працівників поліції зірвали двері та решітку до службових приміщень суду, погрожували працівникам апарату. Роботу суду практично було зірвано, існувала реальна загроза здоров’ю працівників суду та знищення майна і матеріалів судових справ. Наряд поліції, який викликали двічі, не зміг виконати своїх обов’язків із забезпечення порядку в суді та припинити противоправну поведінку, не було  складено жодного протоколу про адміністративне правопорушення, суд не було повідомлено про внесення відомостей до ЄРДР за поданими у вересні та 5 жовтня 2016 року заявами.

 З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звернути увагу Генерального прокурора України  на дотримання приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальне правопорушення.

Прес-центр судової влади України