Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав протиправним та скасував рішення КМР щодо затвердження детального плану території у межах вулиць Електриків та Набережно-Рибальської дороги

21 лютого 2018, 12:30

Окружний адміністративний суд міста Києва розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Юрія Левченка до Київської міської ради, треті особи: Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Товариство з обмеженою відповідальністю «Ріверсайд Девелопмент ЛТД», ухвалив рішення – визнати протиправним та скасувати рішення Київської міської ради «Про затвердження детального плану території у межах вулиць Електриків, Набережно-Рибальської дороги у Подільському районі м.Києва».

У зв’язку із закінченням розгляду справи, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Володимир Келеберда зазначив, що детальний план території в межах вулиць Електриків, Набережно-Рибальської дороги у Подільському районі м. Києва, затверджений оскаржуваним рішенням, суперечить нормам Генерального плану міста Києва на період до 2020 року, а також порушує положення Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

За його словами, у ході судового розгляду справи встановлено та не спростовано відповідачем – Київською міською радою, що детальний план території в межах вулиць Електриків, Набережно-Рибальської дороги у Подільському районі м.Києва, затверджений, зокрема, з порушенням порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів.

«Як встановлено судом, порушення дають підстави стверджувати, що  відбувалося громадське обговорення тільки окремих проектних рішень детального плану території, а не проекту детального плану території як цілісного містобудівного документу, адже проекту детального плану території на вул. Електриків взагалі не було оприлюднено і він не виносився на громадське обговорення. Отже, детальний план території був затверджений з порушенням чинного законодавства, а саме  без проведення громадських слухань щодо проекту даної документації. Варто зазначити, що затвердження на місцевому рівні містобудівної документації, без проведення громадських слухань щодо проектів такої документації забороняється».

Суддя Володимир Келеберда наголосив, що суд ухвалюючи дане рішення,  намагався відновити права не лише позивача, але й  територіальної громади міста вцілому, а також з урахуванням прав громадян – інвесторів забудови Рибальського острову.

Як відомо, відповідно до законодавства, детальний план території повинен в обов'язковому порядку корелюватись з нормами чинного генерального плану населеного пункту. Відповідно до Генерального плану міста Києва до 2020 року, затвердженого рішенням Київської міської ради, зазначені в проекті детального плану земельні ділянки за функціональним призначенням відносяться до промислової та малоповерхової житлової забудови. Оспорюваним детальним планом території визначена проектна пропозиція по зміні функціонального призначення положень генерального плану населеного пункту з виробничої на житлову багатоповерхову.

За повідомленням прес-служби суду