Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд відмовив прокурору у вимозі скасувати рішення міської ради

21 лютого 2018, 15:04

Районний суд відмовив у задоволенні позову прокурора до Полонської міської ради й жительки райцентру. Правоохоронець просив визнати незаконними два рішення сесії, якими депутати спочатку надали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення полончанці  0,100 га для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) з метою передачі в приватну власність, а потім цей проект затвердили.

Прокурор стверджує, що ця ділянка має цільове призначення землі житлової та громадської забудови, а тому міська рада не мала права надавати її для ведення ОСГ без зміни цільового призначення. Крім цього, за його переконанням, питання надання дозволу на виготовлення відповідного проекту повинна була розглянути профільна депутатська комісія, а готовий проект землеустрою щодо відведення ділянки слід було погодити з органом містобудування та архітектури РДА, бо там є ознаки забудови – фундамент будинку.

Утім, суд таке обґрунтування до уваги не взяв, пояснивши, що за Земельним кодексом України, зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення. Тож міська рада, давши дозвіл відповідачці на виготовлення проекту, а потім затвердивши його, таким чином змінила цільове призначення землі.

Не знайшло підтвердження у суді і аргумент прокурора, що проект із землеустрою потрібно було погоджувати в органах містобудування та архітектури. «Згідно із ч.1 ст.4 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» об’єктами будівництва є будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси та частини, лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. В той же час, на спірній земельній ділянці знаходяться рештки фундаменту, який залишився внаслідок знесення аварійної будівлі, що не може вважатись об’єктом будівництва», – зазначено у рішенні.

Також суд не встановив факту, що при прийнятті цих рішень міськрада порушила Регламент і Положення про постійні комісії, оскільки у переліку питань, які попередньо розглядає комісія з питань земельних відносин, будівництва, перспективного розвитку та охорони навколишнього природного середовища цієї ради немає питання про надання дозволів на виготовлення проектів із землеустрою.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду області.

За повідомленням прес-служби суду