Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В рамках проекту «Я маю право» у Кременчуцькому райсуді відбулась робоча зустріч із головним державним виконавцем РВ ДВС ГТУЮ в Полтавській області

21 лютого 2018, 15:33

21 лютого 2018 року о 14 год. в приміщенні Кременчуцького районного суду Полтавської області, який розташований за адресою вул. Майора Борищака, 31, м. Кременчук, в рамках проекту «Я маю право» відбулась робоча зустріч суддів та працівників апарату суду з головним державним виконавцем Кременчуцького районного відділу державної виконавчої служби  ГТУЮ в Полтавській області Малінніковим Матвієм Володимировичем на тему  «Новели Закону України «Про виконавче провадження».

Малінніков М.В. повідомив, що  серед обмежень, які будуть застосовуватися  з 6  лютого щодо злісних неплатників, спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих з батьків, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти своїй дитині.

Друга новація -  обмеження у праві користування транспортними засобами для батьків, які ухиляються від сплати аліментів понад 6 місяців, у праві полювання, використання зброї.

«Починає працювати автоматизований обмін інформацією між Міністерством юстиції і Міністерством внутрішніх справ, за яким боржники, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти, будуть позбавлятися права керувати транспортним засобом, права носіння зброї, полювання на період, поки вони не погасять заборгованість перед дитиною».

Окрім того, зазначив, що з набранням чинності закону, державний виконавець отримує право складати протокол і направляти його до суду для застосування до боржника адмінвідповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт.

Серед новацій є норма, за якою той з батьків, хто ухиляється від сплати аліментів, втрачає на цей період право на згоду іншого з батьків на виїзд дитини на короткий термін за кордон на навчання, лікування чи відпочинок.

В Україні запрацював реєстр боржників. У ньому вже понад сімдесят тисяч прізвищ і це не тільки ті, хто не платять аліменти, а й ті хто не сплатив штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Таким чином Закон про посилення відповідальності за несплату аліментів спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів, що дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти. Сподіваємося, що незабаром складеться нова практика у сфері правозастосування даного закону, а недоліки, якщо такі виявляться, можна буде оперативно усунути. В суспільстві має з’явитися відчуття, що не платити аліменти – це соромно і непристойно.

Реалізація державної політики у сфері посилення захисту дітей не обмежується лише прийняттям закону, а передбачає і ряд заходів для його реально ефективної реалізації. Зокрема, створено окремі спеціальні групи виконавців судових рішень для ліквідації заборгованості зі сплати аліментів. 

Крім того, Міністерством юстиції реалізовується правопросвітницька кампанія в рамках проекту «Я маю право», яка має на меті розповісти громадянам про нові правила сплати аліментів та заохотити робити це добровільно.

Наприкінці зустрічі Матвій Малінніков охоче надав відповіді суддям та працівникам суду, щодо змін в посиленні відповідальності за несплату аліментів.

    

 

   За повідомленням прес-служби суду