Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено інформацію про результати діяльності Вищої ради правосуддя за 2017 рік

21 березня 2018, 11:25

На офіційному веб-сайті ВРП розміщено статистично-аналітичнуінформацію про результати основних напрямів діяльності Ради за 2017 рік.

У звітних відомостях, зокрема, зазначено, що у 2017 році було прийнято 857 рішень про внесення подання Президентові України про призначення кандидатів на посади суддів. Для порівняння – у 2016 році прийнято 202 рішення про внесення Президентові України подань про призначення кандидатів на посади суддів, що на 655 рішень або на 324 % більше.

14−29 вересня 2017 року відбулося засідання Вищої ради правосуддя з розгляду матеріалів стосовно 120 кандидатів, рекомендованих Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного та Касаційного адміністративного судів у складі Верховного Суду. За результатами  їх розгляду Вищою радою правосуддя прийнято рішення про внесення Президентові України подання про призначення 117 кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

У 2017 році за результатами розгляду матеріалів про звільнення суддів за загальними обставинами Рада прийняла 405 рішень про звільнення судді з посади.

На виконання прийнятих рішень Радою внесено Президентові України 10 подань про відрядження як тимчасове переведення 70 суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Дисциплінарними палатами Вищої ради правосуддя у 2017 році прийнято 345 рішень про відкриття дисциплінарних справ стосовно 396 суддів.

За наслідками розгляду дисциплінарних справ прийнято 91 рішення про притягнення 96 суддів до дисциплінарної відповідальності.

Упродовж вказаного періоду за поданням Дисциплінарних палат Вищою радою правосуддя прийнято 15 рішень про звільнення 15 суддів із посад за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов?язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді, за рекомендацією ВККС України прийнято 30 рішень про звільнення 157 суддів.

Питання тиску на суддю під час здійснення ним професійної діяльності на сьогодні залишається актуальним. Про це свідчить кількість звернень суддів із повідомленнями про втручання в їхню професійну діяльність.

У 2017 році до ВРП надійшло 330 повідомлень про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Найбільше повідомлень про втручання надійшло від суддів місцевих судів − 257 повідомлень, 69 повідомлень надійшло від суддів апеляційних судів, 4 повідомлення – від суддів вищих судів.

Протягом звітного періоду надійшло 49 клопотань від Генеральної прокуратури України: 20 клопотань про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; 15 клопотань про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя; 14 клопотань про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою.

За результатами клопотань про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності Радою прийнято 18 рішень про тимчасове відсторонення судді, 3 рішення про відмову у задоволенні клопотання, 1 рішення про повернення клопотання з підстав невідповідності закону, 11 рішень про продовження строку тимчасового відсторонення суддів від здійснення правосуддя та 4 рішення про повернення клопотань.

За результатами подань про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою Радою прийнято 14 актів, з них: 8 рішень про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою, 1 рішення про відмову у задоволенні подання про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою, 5 рішень про повернення подання до Генеральної прокуратури України.

Прес-центр судової влади України