Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив рішення про проведення перепоховання особи

22 березня 2018, 11:32

Суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва – Рум’янцевою Надією Олексіївною, закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення за позовом  громадянина Т. до комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» про зобов’язання провести перепоховання та вчинити певні дії.

Так, з рішення суду вбачається, що позивач звернувся до суду з позовом комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» про зобов’язання відповідача провести перепоховання громадянина Т. та відновити могилу № 12 ряду 22 сектору 8  «Новий» громадянки Т. та встановити пам’ятник.

 

28 лютого 2018 року громадянка І. звернулась до суду з позовом комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» про зобов’язання відповідача провести перепоховання Т. на одне з міських кладовищ міста Миколаєва з перенесенням на місце поховання існуючого пам’ятника та огорожі силами та за рахунок комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба».

02 березня 2018 року ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва І. залучена в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги по цивільній справі за позовом Т. до комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба».

 

Позивач та його представник підтримали вимоги свого позову не заперечували проти вимог третьої особи.

І. та її представник заперечували проти вимог позивача, підтримали свої позовні вимоги.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про причини неявки суду не повідомив.

 

Суд встановив такі обставини, громадянка Т., померла 25.11.1980 року, по що свідчить копія свідоцтва про смерть серії видана Миколаївським відділом місцевої реєстрації актів громадянського стану (а.с. 21).

Громадянка К., померла в 1979 році.

Поховання громадянки К., відбулося  у 1979 році в секторі 8 «Новому» ряд 22 могила 11 та поховання громадянки Т. відбулося у 1980 р. в секторі 8 «Новий» ряд 22 могила 12 задокументовано в журналах поховань за 1979-1980 рр.

Позивач в своїй позовній заяві вказує на те, що 17.05.2015 р. прийшов з дружиною на Миколаївське міське кладовище, за адресою: м. Миколаїв, вул.. Автомобільна, 1, до місця свого родинного поховання в секторі 8 «Новий» ряд 22 могили 11 та 12. В яких похоронена бабуся позивача громадянка К. та мати позивача громадянка Т., та виявив, що могила 12 – його матері знищена, та в ній похований 07.02.2015 невідомий громадянин Т. Наруга над могилою була вчинена шляхом знищення металевої намогильної споруди у формі «Парус», огорожі, після чого була знищена сама могила шляхом розкопування.

Кладовище знаходиться на балансі комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба», з 2005 року дане кладовище закрите для поховань (нових) на підставі абз. 8 ст. 23 Закону України «Про поховання та похорону справу» на закритих кладовищах, якщо на території кладовища немає вільних місць для облаштування нових могил, поховання померлих можливе лише на місцях родинного поховання або шляхом піл ховання в могилах за згодою користування місця поховання, відповідно до ст.. 25 цього Закону.

25.05.2015 позивач надав до прокуратури Ленінського району м. Миколаєва, заяву про виявлення факту наруги над могилою матері, а саме знищення пам’ятника та захоронення в могилі іншої особи.

Слідчим СВ Ленінського РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області Кузьо О.В. 26.05.2015 було складено протокол огляду місця події могили № 12 сектору 8 «Новий» ряд 22 кладовища за адресою : м. Миколаїв, вул. Автомобільна, 1, після чого була порушена  кримінальна справа, відповідно до витягу з кримінального провадження № 12015150040002499  за ст. 297 Кримінального кодексу України «Наруга над могилою».

В заяві директора КП ММУ « Миколаївська ритуальна служба», яка міститься в матеріалах кримінального провадження, зазначає, що в могилі №12 де у 1980 р. була похована мати позивача, у лютому 2015 р. похований громадянин Т. В заяві вказує на те, що про поховання Т. домовлявся родич І., у нього в цьому секторі поховані батько та брат.

Позивач не одноразово звертався з заявою до голови Миколаївської міської ради про поновлення могили матері за кошти КП ММР «Миколаївська ритуальна служба».

На неодноразові звернення позивача заступником міського голови Гайдаржи В.В. надана відповідь на звернення позивача з посиланням на те, що перепоховання громадянина Т. КП ММР «Миколаївська ритуальна служба» здійснить за власні кошти після розгляду справи в суді.

23 червня 2016 року надана відповідь на заяву позивача про повідомлення того, що керівництвом КП ММР «Миколаївська ритуальна служба» взято на контроль та повідомлено доглядачу міського кладовища про недопущення поховання інших померлих без згоди позивача в межах вказаного захоронення.

Суд задовольнив позовні вимоги Т. до комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» про зобов’язання провести перепоховання та вчинити певні дії.

 Заочне рішення суду відправлено до Єдиного Державного Реєстру Судових Рішень. (справа № 489/6226/17).

Зазначимо, що рішення суду ще на набрало чинності.

 

За повідомленням прес-служби суду