Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учасника антитерористичної операції на сході України засуджено за умисне вбивство

20 серпня 2018, 12:00

16 серпня 2018 року колегією суддів Автозаводського районного суду м. Кременчука ухвалено вирок, яким визнано винним Д. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частини першої статті 115 (умисне вбивство)Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді 13 років позбавлення волі.

Стягнуто з обвинуваченого Д. на користь потерпілої С. матеріальну шкоду у розмірі 2562 грн. та в рахунок відшкодування моральної шкоди 5000 грн., а усього 7562 грн.

Судом установлено, що обвинувачений Д. умисно протиправно заподіяв смерть потерпілому Г.

Так, 5 жовтня 2016 року, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, під час сварки з приводу проходження військової служби Д. в зоні  проведення антитерористичної операції, Д., маючи умисел на позбавлення життя  потерпілого, наніс Г. не менше 29 ударів руками та ногами по голові та тулубу. Далі, Д., продовжуючи свої злочинні дії, направлені на позбавлення життя потерпілого Г., схопив руками за шию останнього та здавлював до того моменту, коли настала смерть Г.

7 жовтня 2016 року, Д., з метою приховування слідів злочину, з допомогою кухонного ножа розрізав тіло потерпілого Г. на дві частини, поклав в господарські сумки та у сміттєві мішки, чатстину з яких виніс з квартири 7 жовтня 2016 року, іншу наступного дня.

Зазначені тілесні ушкодження по ступеню тяжкості стосовно живої особи можуть бути оцінені лише в сукупності як такі, що мають ознаки тяжких тілесних ушкоджень, за критерієм небезпеки для життя, і в даному випадку призвели до смерті потерпілого Г. Враховуючи характер, локалізацію та механізм утворення потерпілий Г. в момент їх спричинення і в момент настання смерті відчував особливе фізичне страждання та особливо нестерпний біль.

Обвинувачений Д. свою вину в умисному заподіянні смерті потерпілому Г. визнав частково, пояснив, що умислу на заподіяння смерті потерпілому не мав, тілесних ушкоджень у вигляді 29 ударів руками та ногами йому не наносив.

Аналізуючи представлені суду докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що винуватість Д. у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.115 КК України доведена та кваліфікує його дії за ч.1 ст.115 КК України, як вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, так як така юридична оцінка відповідає  фактичним обставинам встановленим у ході судового розгляду.

Часткове визнання обвинуваченим Д. своєї вини суд оцінив критично, як його бажання пом'якшити покарання за скоєний злочин та тактику захисту.

Потерпіла С. вимагала суворого покарання.

Обставинами, що пом'якшують покарання обвинуваченого суд визнав те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягався, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медаллю «Захиснику Вітчизни», приймав участь в проведенні антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей.

Обставиною, що  обтяжує покарання обвинуваченого суд визнав те, що обвинуваченим Данканичем Я.І. вчинено злочин стосовно особи похилого віку.

Вирок може бути оскаржений в Апеляційний суд Полтавської області через  Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення, а засудженим у той же строк з моменту вручення йому копії вироку.    

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи - №524/9713/16-к.

Для інформації:

Відповідно до частини першої статті 115 Кримінального кодексу України вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, -

карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

 

За повідомленням прес-служби суду