Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ та донори узгодили технічне завдання для кандидатів на посади членів Громадської ради міжнародних експертів

20 серпня 2018, 15:09

Вища кваліфікаційна комісія суддів України продовжує підготовку до конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС), зокрема роботу над створенням Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ).

З метою створення ГРМЕ за підтримки Проекту ЄС «Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні» у співпраці із зацікавленими міжнародними організаціями, дипломатичними установами та проектами міжнародної технічної допомоги підготовлено технічне завдання для кандидатів на посади членів Громадської ради міжнародних експертів.

Як зазначалося раніше, відповідно до закону України «Про судоустрій та статус суддів» добір кандидатів на посади суддів ВАС покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України – державний орган суддівського врядування, до складу якого обираються 16 членів.

Статтею 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» передбачено, що Комісія має на шість років створити Громадську раду міжнародних експертів як допоміжний орган для сприяння їй у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Громадська рада міжнародних експертів виконує свої повноваження у складі шести членів, які призначаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України  виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

Інституційно ГРМЕ є допоміжним органом ВККСУ, що сприятиме встановити, чи є кандидат-суддя кваліфікованим для роботи на посаді судді ВАС, а саме чи він (вона):

- відповідає критеріям доброчесності (чи є джерела походження активів кандидата законними, чи відповідає стиль життя кандидата або членів його/її сім’ї заявленим доходам, а стиль життя – його статусу);

- має знання та практичні навички для розгляду справ у межах юрисдикції ВАС. 

Як методологічну основу для критеріїв оцінювання кандидатів ГРМЕ в своїй роботі може застосовувати, зокрема, висновки Консультативної ради європейських суддів, Європейської хартії про статус суддів  (Рада Європи, 1998 р.), Бангалорські принципи поведінки суддів (схвалені Резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року) та інші загальновідомі офіційні документи міжнародних організацій.

Однією із вимог до кандидатів на посади членів Громадської ради міжнародних експертів є наявність досвіду роботи в інших країнах не менше п’яти років зі здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов’язаних з корупцією.

Під вимогою отримання професійного досвіду «в інших країнах» розуміється досвід роботи за межами України. Для міжнародних експертів ця вимога виконується, якщо такий досвід роботи був набутий у відповідній національній юрисдикції, в якій експерт займається юридичною діяльністю, або у будь-якій іншій іноземній юрисдикції.

Стосовно обмежень на зайняття посади члена ГРМЕ, особливо для міжнародних експертів, необхідно, щоб така особа не входила до складу керівних органів політичної партії або не перебувала у трудових чи інших договірних відносинах з політичною партією упродовж останніх п’яти років. Крім того, експерт не може подавати документи, якщо особа обіймала політичні посади, мала представницький мандат (наприклад, члена національного або місцевого парламенту/ради) протягом останніх десяти років.

З метою інформування громадськості ВККСУ оприлюднюватиме  документи стосовно кандидатів на своєму офіційному веб-сайті.

Комісія сподівається, що міжнародні організації, які отримали запрошення щодо пропозицій стосовно кандидатів у члени ГРМЕ, рекомендують до її складу найкомпетентніших та найдосвідченіших професіоналів.

Нагадаємо, що кінцевою датою подання до Комісії пропозицій від міжнародних організацій стосовно кандидатів до складу ГРМЕ визначено  14 вересня 2018 року.

За повідомленням прес-служби ВККСУ