Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд залишив без розгляду позов про захист авторських прав на програмні продукти лінійки «1С: Підприємство»

20 серпня 2018, 16:04

     

Позивач - Дочірнє підприємство, звернувся в особі Приватного підприємства до суду  з  позовом до  Товариства  про стягнення 81906 грн компенсації та штрафу до Державного бюджету України за порушення виключного права на самостійні об’єкти інтелектуальної власності  - програмні продукти «1С:Підприємство 7.7» «1С:Бухгалтерія7.7», а саме:  факту відтворення комп’ютерної програми та  факту її використання у господарській діяльності.

У підтвердження повноважень на підписання позовної заяви, директором Приватного підприємства додано договір доручення, за умовами якого Приватне підприємство, як повірений, зобов’язується від імені і за рахунок довірителя -  Дочірнього підприємства, здійснювати необхідні юридичні дії з охорони авторських прав  і захисту інтелектуальної власності довірителя на певних умовах; представляти інтереси довірителя у судах першої інстанції з усіма правами позивача, у тому числі право підписання позовних заяв; повірений має право отримувати на власний рахунок стягнуті рішеннями судів України грошові кошти.

Сторони договору доручення, при його укладенні, дійшли до спільної згоди про необхідність надання довірителем повіреному довіреності для виконання дій, передбачених умовами договору, в тому числі й для підписання позовної заяви. Однак Приватне підприємство  ні при зверненні з позовною заявою, ні у підготовчому засіданні такої довіреності не надало.

       Повноваження директора цього підприємства представляти інтереси позивача належним чином не підтверджені.

       Право однієї юридичної особи звертатися до суду в інтересах іншої юридичної особи має передбачатись виключно законом, можливість надання такого права договором не передбачена. Отже, Приватне підприємство не має права звертатися до суду від імені Дочірнього підприємства, а  відповідно і директор ПП не має права підпису позовної заяви в інтересах ДП.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 15.08.2018 у справі № 927/452/18 суд залишив позов без розгляду, оскільки позовну заяву підписано особою, яка не мала права підписувати її (п.2 ч.1 ст.226 Господарського процесуального кодексу України).

Повний текс ухвали складено 20.08.2018.

З ухвалою суду  від 15.08.2018 у справі № 927/452/18 можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

За повідомленням прес-служби суду