Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На зустрічі членів ВРП із представниками Програми USAID «Нове правосуддя» обговорено актуальні питання врегулювання конфлікту інтересів в органах суддівського врядування

12 жовтня 2018, 17:00

11 жовтня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч членів ВРП із представниками Програми USAID «Нове правосуддя». Під час зустрічі обговорені ключові питання врегулювання конфлікту інтересів в органах суддівського врядування України для більш прозорого функціонування системи правосуддя.

Участь у заході взяли керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон, заступник керівника Програми Наталія Петрова та юридичний радник Програми Мирослава Воронцова, перекладач Програми Ірина Черненко, від Вищої ради правосуддя – заступник Голови ВРП Вадим Беляневич, член ВРП, секретар Другої Дисциплінарної палати Тетяна Малашенкова, член ВРП, член Другої Дисциплінарної палати Наталя Волковицька, член ВРП, член Третьої Дисциплінарної палати Лариса Швецова, начальник управління міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, головний спеціаліст управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Ксенія Савілова. У зустрічі також взяв участь доктор права, екс-суддя із Німеччини Тілман Хоппе, залучений до роботи за ініціативою Програми USAID «Нове правосуддя» як експерт питань врегулювання конфлікту інтересів.

На початку зустрічі заступник Голови ВРП Вадим Беляневич наголосив, що під час здійснення процедури добору кандидатів на посади суддів Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності та інших Рада продовжуватиме виконувати поставлені суспільством завдання та працювати у напрямах посилення ефективності судової системи відповідно до стандартів європейського співтовариства.

В.Беляневич повідомив, що для виконання цього завдання на сьогодні Вищою радою правосуддя враховано та імплементовано на інституційному і законодавчому рівнях більшість рекомендацій Венеціанської комісії, рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України». Серед головних завдань ВРП на поточному етапі − завершення процедур кваліфікаційного оцінювання, формування апеляційної ланки, формування Вищого антикорупційного суду України. У зв’язку зі здійсненням ВРП щоденних повноважень питання врегулювання конфлікту інтересів є надзвичайно актуальним.

Під час зустрічі члени Ради наголосили, що з метою запобігання конфлікту інтересів ВРП тісно співпрацює із Національним агентством з питань запобігання корупції.

«Ці процедури є достатньо вразливими для критики, тому для ВРП важливою є думка експертного товариства стосовно спільно напрацьованих позицій», – підсумував В.Беляневич.

Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон наголосив, що дослідження врегулювання конфлікту інтересів є новим напрямом роботи Проекту. На думку керівника Програми, у зв’язку з низькою поінформованістю та складністю розпізнавання проблематики доцільним є узагальнення вже отриманого членами ВРП досвіду для напрацювання критеріїв визначення конфлікту інтересів для загального користування.

За повідомленням ВРП