Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумський апеляційний суд за скаргою прокуратури скасував заміну засудженому довічного ув’язнення на 20 років позбавлення волі

02 вересня 2019, 16:37

Сумський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури, подану на ухвалу Роменського міськрайонного суду, якою засудженому до довічного позбавлення волі було замінено найвищу міру покарання на строкове позбавлення волі - 20 років. Як вбачається з матеріалів справи, у 2004 році Апеляційний суд Черкаської області призначив засудженому довічне ув’язнення за вчинення ним розбою, викрадення транспортного засобу та документів, умисного вбивства з корисливих мотивів та замах на умисне вбивство двох і більше осіб. На даний момент особа відбула 15 років призначеного їй покарання.

Приймаючи рішення про заміну довічного позбавлення волі на фіксований строк, Роменський міськрайонний суд Сумської області виходив із тлумачення Європейським судом з прав людини статті 3 «Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод» та його рекомендації реформувати в Україні систему перегляду довічного ув’язнення, оскільки при розгляді справи «Петухов проти України» ним було встановлено порушення Україною статті 3 Конвенції в частині застосування національними судами до осіб покарання у вигляді довічного позбавлення волі без можливості перегляду справи з подальшим звільненням від покарання. Місцевий суд посилався на те, що «у контексті довічного позбавлення волі стаття 3 Конвенції повинна інтерпретуватися як така, що вимагає зменшення покарання, в розумінні перегляду справи, що дозволяє національній владі переглянути: чи були зміни довічника, що мали місце, наскільки значним, чи був прогрес у напрямку виправлення таким, що продовження тримання особи в ув’язненні не може більше виправдовуватися з огляду на обґрунтовані  підстави». На основі міжнародного законодавства суд першої інстанції замінив засудженому довічне ув’язнення на 20 років позбавлення волі.

Оскаржуючи ухвалу суду, в своїй апеляційній скарзі прокурор наголошував на необхідності її скасування. Зокрема, сторона обвинувачення зазначала, що стаття 82 Кримінального кодексу України, яка передбачає заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, не розповсюджується на осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Крім того, наразі в КК України немає механізму реалізації заміни довічного ув’язнення на строкове. Прокурор також наголошував, що Роменський міськрайонний суд ухвалюючи рішення зазначив, що заміна покарання можлива «за умови належної поведінки засудженого». Разом з тим, не вказав хто і яким чином вирішить належність поведінки особи та якими критеріями відбуватиметься її оцінка.

Розглянувши матеріали кримінального провадження, колегія суддів апеляційного суду задовольнила апеляційну скаргу прокурора та скасувала ухвалу суду першої інстанції, якою особі, засудженій до довічного позбавлення волі, було замінено найвищу міру покарання на фіксований строк ув’язнення – 20 років.

 

За повідомленням прес-служби суду