Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок чоловіку, який займався телефонним шахрайством

07 листопада 2019, 09:54

5 листопада 2019 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно обвинуваченого за частиною другою статті 190 Кримінального кодексу  України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб), за частиною третьою статті 15 частиною другою статті 190 КК України (незакінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб) та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на три роки.

Та, за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань за цим вироком та вироком Херсонського апеляційного суду від 03.10.2019 остаточне покарання обвинуваченому призначено у виді позбавлення волі на строк три роки десять місяців.

Органами досудового слідства чоловік обвинувачувався у тому, що 4, 9 та 10 травня 2019 року, діючи за попередньою змовою із невстановленою особою, матеріали  стосовно якої виділено у окреме кримінальне провадження,  знаходячись в місті Скадовськ Херсонської області, під приводом передачі онукам трьох потерпілих грошових коштів, заволодів їх грошовими коштами на загальну суму 52630 гривень. Згідно матеріалів справи всі потерпілі є пенсіонерами.

Окрім того, 11 травня 2019 року, діючи за попередньою змовою із невстановленою особою, матеріали стосовно якої виділено у окреме кримінальне провадження, знаходячись в місті Скадовськ, під приводом передачі онуку потерпілого Л. грошових коштів, намагався заволодіти його грошовими коштами в сумі 4000 грн., але не довів злочин  до кінця, так як був викритий працівниками Скадовського ВП Новокаховського ВП ГУНП в Херсонській області.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні злочинів, визнав повністю, підтвердив обставини викладені в обвинувальному акті. Пояснив, що на початку травня 2019 року йому на мобільний зателефонував чоловік, який представився Романом, та попросив забрати кошти у людей. Ці кошти він переказував на картковий рахунок, який йому вказав Роман. Таких випадків було чотири, під час останнього разу його затримали працівники поліції. Зазначив, що розумів, що вчиняє злочини. В скоєному щиро розкаявся, цивільні позови потерпілих визнав.

Потерпілі в судовому засіданні пояснили, що на початку травня 2019 року їм телефонували, як їм здалося, їх онуки і повідомляли, що їм потрібні терміново грошові кошти, і їх треба передати хлопцеві, який буде у них через декілька хвилин. Вони передавали гроші обвинуваченому, однак потім, зв’язавшись із рідними, потерпілі дізнавалися, що їх ошукали. Невістка одного з потерпілих повідомила про злочин до поліції. І коли наступного дня потерпілому зателефонував той самий чоловік та сказав, що ще потрібні кошти, він погодився, і цього разу віддав 4000 грн. обвинуваченому, якого затримали працівники поліції на виході із двору.

При призначенні покарання обвинуваченому, суд враховував характер та ступінь тяжкості скоєних злочинів, особу обвинуваченого, який був 6 разів судимим за вчинення злочинів проти власності, одружений, не працює, за місцем проживання характеризується посередньо, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває. Пом’якшуючою відповідальність обставиною суд визнав щире каяття, про що свідчить повне визнання своєї вини, розуміння протиправності вчинених діянь, обтяжуючою обставиною є вчинення злочину щодо осіб похилого віку.

Також вироком суду задоволено цивільні позови потерпілих і з обвинуваченого стягнуто на користь потерпілих майнову шкоду на загальну суму 52630 гривень.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 663/2233/19.

За повідомленням прес-служби суду