Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата Верховного Суду залишила без змін судові рішення стосовно довічно засудженого

13 листопада 2019, 14:40

13 листопада Велика Палата Верховного Суду розглянула за виключними обставинами кримінальну справу стосовно особи, засудженої до довічного позбавлення волі за умисне вбивство двох осіб на замовлення, вчинене групою осіб з особливою жорстокістю.

Так, рішенням у справі «Алахвердян проти України» Європейський суд з прав людини констатував порушення підпункту «с» пункту 3 та пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За результатами розгляду Великою Палатою ВС заяви засудженого про перегляд судових рішень з підстав встановлення ЄСПЛ порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом, з них були виключені посилання на докази, отримані з порушенням Конвенції, та інші докази, отримані в подальшому на підставі цих доказів («плоди отруєного дерева»). У решті судові рішення залишені без змін.

З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 13 листопада 2019 року у справі №1-45/05/2005 (провадження 13-36зво19) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Довідково: доктрина «плодів отруйного дерева» (fruit of the poisonous tree) сформульована ЄСПЛ у рішеннях у справах «Гефген проти Німеччини», «Тейксейра де Кастро проти Португалії», «Шабельник проти України», «Балицький проти України», «Нечипорук і Йонкало проти України», «Яременко проти України».

Відповідно до цієї доктрини, якщо джерело доказів є неналежним, то всі докази, отримані з його допомогою, будуть такими ж. Недопустимими є докази, здобуті із суттєвим порушенням прав та свобод людини.

 

За повідомленням прес-служби суду