Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вийшов друком п’ятий номер загальнодержавного періодичного видання «Вісник Конституційного Суду України»

13 листопада 2019, 17:26

Вийшов друком п’ятий номер загальнодержавного періодичного видання «Вісник Конституційного Суду України», в якому читачі можуть ознайомитися з актами Суду та інформацією про діяльність Конституційного Суду України  за липень-вересень 2019 р. Окрему сторінку номера упорядники видання приділили біографічним даним Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

У традиційному розділі Вісника «Акти Конституційного Суду України»надруковано низку рішень Конституційного Суду України та окремих думок суддів стосовно цих рішень, ухвалених у липні-вересні 2019 р. Це, зокрема:

– Рішення Конституційного Суду України, ухвалене Першим сенатом КСУ від 12 липня 2019 року №5-р(1)/2019 у справі за конституційними скаргами Байшева Павла Вікторовича, Бурлакової Ольги Олександрівни, Даць Ірини Вільямівни, Дєдковського Вячеслава Вікторовича, Желізняка Михайла Васильовича, Кожухарової Людмили Анатоліївни щодо відповідності Конституції України (конституційності) пунктів 2, 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 28 січня 2016 року № 955-VIII зі змінами;

– Рішення КСУ від 16 липня 2019 року №9-р/2019 у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також окремі думки суддів КСУ Колісника В.П., Литвинова О.М., Первомайського О.О. та Шаптали Н.К.;

  – Рішення КСУ від 16 липня 2019 року №10-р/2019 у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про освіту» та окремої думки судді Конституційного Суду України Шаптали Н.К.;

  – Рішення Конституційного Суду України, ухвалене Другим сенатом КСУ від 4 вересня 2019 року № 6-р(II)/2019 у справі за конституційною скаргою Жабо Тетяни Максимівни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини третьої статті 40 Кодексу законів про працю України та окремою думкою судді Конституційного Суду України Городовенка В.В.

Постійна рубрика «Теорія та практика конституційної юриспруденції» знайомить читачів зі статтею доктора юридичних наук, професора, судді Конституційного Суду України Віктора Колісника «Доктринальні підходи, покладені в основу конституційної системи, та усталеність демократичного поступу» в якій, з огляду на досвід Франції та Великої Британії, проаналізовано вплив доктринальних підходів, покладених в основу конституції та конституційної системи, а також на перебіг демократичних процесів і збереження демократичного вектору розвитку держави. У  статті наголошено на основних вадах української конституційної доктрини та проаналізовано напрями її подальшого корегування.

У статті «Про вдосконалення парадигми діяльності Конституційного Суду України на сучасному етапі» суддя Конституційного Суду України у відставці, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, заслужений юрист України Михайло Костицький і кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, заслужений юрист України Наталія Кушакова-Костицька розмірковують над визначенням філософських і методологічних засад діяльності Конституційного Суду України, зокрема, статусу та парадигми.

Доробок кандидата юридичних наук, старшого викладача кафедри кримінального права і процесу Національного авіаційного університету Наталії Семчук «Політична корупція як комплексне політико-правове явище» висвітлює основні положення щодо політичної корупції, які охоплюють різні її аспекти  - від історичного генезису до специфічних кримінально-правових заходів протидії. Автор статті вважає, що саме такий підхід до розуміння політичної корупції дасть можливість у майбутньому сформувати цілісну систему протидії цьому явищу.

Традиційний розділ «Конференції, симпозіуми, колоквіуми» пропонує читачам огляд круглого столу «Ефективна реалізація права на конституційну скаргу в Україні», проведеного 26 червня 2019 року Конституційним Судом України  спільно з громадською організацією «Центр конституційних ініціатив», Львівським національним університетом імені Івана Франка за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя». За словами Голови Конституційного Суду України  Наталі Шаптали, цей захід став чудовою нагодою обмінятися досвідом і почути думки фахівців стосовно застосування конституційної скарги в Україні. 

У цьому ж розділі надруковано огляд Міжнародної науково-практичної конференції «Права людини і національна безпека: роль органу конституційної юрисдикції», яка відбулася напередодні  Дня Конституції України (27 червня 2019 року) в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. У заході, організованому  Конституційним Судом України спільно з Національною академією правових наук України, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні, взяли участь Голова та судді Конституційного Суду України, судді КСУ у відставці, представники органів державної влади України, очільники та судді органів конституційної юрисдикції зарубіжних країн, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, а також вітчизняні та зарубіжні науковці.

Також у розділі надруковано огляд круглого столу «Теорія і практика встановлення юридично нікчемних актів», який відбувся 12 липня 2019 року в Конституційному Суді України.  

У рубриці «Вітаємо ювілярів» судді Конституційного Суду України  і працівники Секретаріату Суду надіслали найщиріші вітання суддям Конституційного Суду України у відставці Сюзанні Станік, Людмилі Малинниковій, Володимиру Тихому та Людмилі Чубар, а також судді Конституційного Суду України Ірині Завгородній.

Сторінка пам'яті присвячена відомому вітчизняному правнику, судді Конституційного Суду України у відставці Павлу Євграфову, якому цього року виповнилося б 75 років. Колеги, друзі та рідні висловили теплі спогади про видатного правознавця, професіонала найвищого рівня Павла Борисовича Євграфова.    

На останній сторінці «Вісника Конституційного Суду України» надруковано фотоогляд урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги новообраними народними депутатами України, в якому взяла участь Голова Конституційного Суду України Наталя Шаптала, а також зустрічі Голови Конституційного Суду України Наталі Шаптали з Надзвичайним і Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере.