Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Візит делегації ВРП за програмою професійного обміну «Дисциплінарна відповідальність суддів у правовій системі США»: що доречно запровадити в Україні?

14 листопада 2019, 09:25

Результати візиту делегації Вищої ради правосуддя до Сполучених Штатів Америки за програмою професійного обміну «Дисциплінарна відповідальність суддів у правовій системі США» стали темою обговорення під час робочої зустрічі, що відбулася 13 листопада 2019 року у Вищій раді правосуддя.

Нагадаємо, що візит делегації ВРП відбувся з 28 вересня по 19 жовтня 2019 року. До складу української делегації увійшли члени Вищої ради правосуддя Віктор Шапран, Микола Худик, Ігор Артеменко, інспектор служби інспекторів Вищої ради правосуддя Олена Овсієнко.

Програма професійного обміну «Дисциплінарна відповідальність суддів у правовій системі США» реалізована за сприяння Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» та за підтримки Уряду Сполучених Штатів Америки, Державного департаменту США для міжнародних відвідувачів-лідерів з метою ознайомлення з американською судовою системою.

Члени делегації ознайомилися із системою виборів та призначення суддів у шести штатах, роллю Верховного Суду штату та апеляційних судів у судовій системі США, відкритістю судової системи, науковими дослідженнями щодо судової системи, роллю громадських організацій щодо контролю та підтримки діяльності судів, просвітницькими кампаніями за участю юридичної спільноти та громадськості тощо.

Під час робочої зустрічі учасники обмінялися думками щодо відмінностей системи призначення суддів в Україні та США, позитивних та негативних аспектів виборності суддів. Так, у 38 штатах у США є система виборів суддів, у 12 – судді призначаються на посади, проте процедура у кожному зі штатів має свої особливості.

Також учасники зустрічі обговорили питання дисциплінарних процедур. Зокрема, зауважили, що питання дисциплінарної процедури є конфіденційними навіть для судді аж до етапу відкриття дисциплінарного провадження. У процедурі дисциплінарного провадження функції розслідування та обвинувачення доручаються сторонньому юристу та прокурору.

Підсумовуючи результати обговорення, учасники зустрічі дійшли згоди, що необхідно працювати над покращенням дисциплінарних процедур стосовно судді, посиленням ролі інспектора у цій процедурі, створенням умов для підвищення його статусу, запровадженням процедури фільтрів стосовно безпідставних скарг, удосконаленням процедури розгляду скарг, створенням умов для посилення аналітичної та дослідницької роботи для належного розвитку системи правосуддя тощо.

Від ВРП участь у заході взяли Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, секретар Другої Дисциплінарної палати Микола Худик, секретар Першої  Дисциплінарної палати Віктор Шапран, член ВРП Ігор Артеменко, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, інспектор Служби інспекторів ВРП Олена Овсієнко, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Оксана Лисенко.

Від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя»: керівник Програми Девід Вон, заступник керівника  Наталія Петрова, юридичний радник Анна Сухова, перекладач Ірина Черненко.

Переглянути галерею

Прес-центр судової влади України