Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва І.А. відсторонено від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду у кримінальному провадженні  

14 листопада 2019, 17:03

На засіданні Вищої ради правосуддя 14 листопада 2019 року розглянуто клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про тимчасове відсторонення судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва Ігоря Анатолійовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, яке надійшло до Вищої ради правосуддя 7 листопада 2019 року.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, у клопотанні зазначено, що детективами Четвертого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 8 листопада 2018 року.

7 грудня 2018 року заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. складено повідомлення про підозру судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва І.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, яке того самого дня йому вручено.

Раніше рішенням Вищої ради правосуддя від 26 грудня 2018 року № 3997/0/15-18 суддю Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва І.А. було тимчасово, на строк до 7 лютого 2019 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Рішенням ВРП від 29 січня 2019 року № 220/0/15-19 строк тимчасового відсторонення було продовжено до 7 березня 2019 року.

2 липня 2019 року детективом складено та підписано, а прокурором підписано та затверджено обвинувальний акт за обвинуваченням судді Сараєва І.А., у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, який цього самого дня йому вручено, після чого направлено для розгляду до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області.

Ухвалою Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 19 вересня 2019 року кримінальне провадження направлено на розгляд до Вищого антикорупційного суду.

У розгляді зазначеного питання взяв участь представник Генеральної прокуратури – прокурор першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Ігор Щур (на фото), який підтримав клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І.

Під час розгляду питання, член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький звернув окрему увагу представника Генеральної прокуратури України на необхідність дотримання презумпції невинуватості. «У тексті клопотання ви зазначаєте, що суддя вчинив корупційний злочин. Що вам дає право так вказувати? Є вирок суду, в якому вказано, що суддя вчинив корупційний злочин? Певно, що його підозрюють у вчиненні злочину», – зазначив Олексій Маловацький.

За результатом розгляду Вища рада правосуддя вирішила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва І.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності задовольнити; тимчасово відсторонити суддю Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Сараєва І.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду у кримінальному провадженні за обвинуваченням Сараєва І.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, або закриття кримінального провадження.

Прес-центр судової влади України