Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

9 років ув’язнення за умисне вбивство матері: апеляційний суд посилив покарання

28 січня 2020, 15:29

Рівненський апеляційний суд скасував вирок Нововолинського міського суду від 5 грудня 2017 року, яким місцевий суд визнав чоловіка винуватим за частиною другою статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть людини). Суд апеляційної інстанції ухвалив новий вирок, яким 54-річного мешканця Волинської області Івана С., визнав винуватим за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) та призначив покарання — 9 років позбавлення волі.

Трагічний випадок трапився 11 грудня 2016 року в с. Полапи Волинської області, де проживав Іван С. зі своєю хворою матір’ю. Близько 08-ї години перебуваючи напідпитку за місцем свого проживання, чоловік умисно наніс руками своїй матері не менше 11-12 ударів в ділянку голови. Після цього, він здавив руками шию потерпілої, внаслідок чого жінка померла.

Вироком Нововолинського міського суду від 5 грудня 2017 року Івана С. визнано винуватим за частиною другою статті 121 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.

Апеляційні скарги на вирок першої інстанції подали і захисник обвинуваченого, і прокурор. Останній у своїй апеляційній скарзі вимагав вирок суду першої інстанції скасувати й ухвалити новий, в якому чоловіка визнати винуватим за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України та призначити покарання – 14 років позбавлення волі.

Захисник у своїй апеляційній скарзі просив скасувати вирок місцевого суду і призначити новий розгляд у суді першої інстанції. На думку апелянта, огляд місця події проведений з істотним порушенням вимог КПК України. Запевняв, що обвинувачений не був обтяжений доглядом за хворою матір’ю, а тому не бажав їй смерті.

Заслухавши учасників судового розгляду, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково, у задоволенні апеляційної скарги захисника – відмовив.

Вирок Нововолинського міського суду від 5 грудня 2017 року стосовно обвинуваченого Івана С. скасував та ухвалив новий вирок, яким визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правоопрушення, передбаченого частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України, та призначив  покарання — 9 років позбавлення волі.

За повідомленням прес-служби суду