Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя стверджує, що Черкаська обласна рада здійснила пряме втручання в діяльність господарського суду

28 січня 2020, 16:01

Суддя господарського суду Черкаської області Хабазня Юрій Андрійович повідомив, що у його провадженні знаходиться справа про банкрутство Державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон», яка порушена за заявою Управління Пенсійного фонду України у місті Сміла Черкаської області.

Ухвалами суду від 31 серпня 2009 року порушено провадження у справі про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, накладено арешт на майно боржника та від 13 жовтня 2009 року введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого від 25 травня 2010 року затверджено реєстр вимог кредиторів боржника. Постановою суду від 23 жовтня 2012 року боржника визнано банкрутом, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого.

Суддя зазначає, що ухвалами суду від 26 листопада 2014 року справу прийнято ним до провадження; 6 серпня 2015 року арбітражного керуючого усунуто від виконання обов’язків. 21 серпня 2015 року ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого.

2 серпня 2016 року ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого 22 листопада 2017 року ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого.

Боржником у особі ліквідатора банкрута, арбітражного керуючого у межах справи про банкрутство подано позовні заяви, зокрема, від 14 листопад 2019 року з вимогами витребувати із чужого незаконного володіння на користь державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон» нежитлову будівлю корпусу №19, розташовану по площею 1429,5 м², скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності на цю будівлю та зареєструвати право власності на вказане майно за боржником.

Ухвалами суду від 27 листопада 2019 року, від 5 грудня 2019 року та від 9 грудня 2019 року прийнято позовні заяви боржника та призначено їх до розгляду у межах справи про банкрутство Державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон».

Зазначено, що розгляд вказаних позовних заяв триває і на даний час їх розгляд здійснюється у підготовчому провадженні.

Хабазня Ю.А. повідомляє, що 20 грудня 2019 року на сесії Черкаської обласної ради прийнято рішення № 34-71/VII «Про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Міністерства юстиції України, Генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ України, бізнес-омбудсмена та Національного антикорупційного бюро України про вжиття заходів щодо захисту законних прав власності громадян, які на відкритих торгах придбали у власність майно підприємства-банкрута ДП «Машинобудівний завод «Оризон», та припинення проявів рейдерства у місті Сміла Черкаської області» (далі - рішення ради).

Як стверджує суддя, згідно з цим рішенням Черкаська обласна рада «визначила власне поняття рейдерства» та на його підставі встановила факт змови учасників справи із суддею Хабазнею Ю.А. на вчинення рейдерства щодо майна, встановила багаторічну системність судді нібито «рейдерської» у розумінні Черкаської обласної ради, ствердила законність придбання  особами об’єктів нерухомості, які є предметом судового спору, визнала незаконним прийняття судом заяв ліквідатора державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон» до розгляду.

Виходячи з рішення Черкаської обласної ради господарському суду Черкаської області у складі судді Хабазні Ю.А, який розглядає позовні заяви банкрута у особі його ліквідатора, не залишається нічого іншого, як закрити провадження за поданими позовними заявами, а якщо не закрити, то відмовити у задоволенні вимог з огляду на вже встановлені Черкаською обласною радою обставини: пропуску строку позовної давності, «законності придбання майна» та «відсутності порушень інтересів держави в частині вибуття майна з державної власності», «відновлення та модернізації цього майна», «створення сучасних складських приміщень, працевлаштування більше 50 найманих осіб», та витрачання заявниками «чималої кількості грошових коштів і людських ресурсів» на вказані цілі.

Як наголошує у зверненні суддя «виходячи з рішення Черкаської обласної ради Генеральному прокурору України, Міністерству внутрішніх справ України, бізнес-омбудсмену та Національному антикорупційного бюро України необхідно самостійно визначити і вчинити такі дії, які спрямовані на захист «законних прав власності громадян від незаконних дій судді Господарського суду Черкаської області та ліквідатора банкрута. Тобто, виходячи із компетенції цих органів та встановлених Черкаською обласною радою фактів «змови на вчинення рейдерства" і "системності рейдерства" - серед таких дій передбачаються відкриття кримінальних проваджень та вчинення інших можливих дій з метою перешкоджання судочинству.

Суддя Хабазня Ю.А. зазначає, що це не просто тиск Черкаської обласної на суд і на нього як на суддю, а й спроба примусити інші органи влади чинити цей тиск з метою «захисту» інтересів певних осіб.

Однак, Черкаська обласна рада прийняла незаконне рішення як з точки зору перевищення власних повноважень, так і з точки зору втручання у здійснення правосуддя.

У повідомленні судді, зокрема, наголошено, що законодавством не надано повноважень (прав) обласній раді приймати рішення з питань оцінки законності дій суду (в тому числі й щодо прийняття судом заяви до розгляду), з питань установлення обставин справи, яка розглядається судом, та з питань установлення причин пропуску строку позовної давності.

Аналіз законодавчих норм, як зазначає суддя, дає підстави вважати, що обласна рада має право приймати рішення лише за результатами розгляду запиту депутата, а не звернення громадян, яке розглядається відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

Крім того, рішення ради прийнято з порушенням установленого законодавством порядку розгляду запиту депутата.

Наголошено, що відповідно до статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства, статті 2, 20, 86 Господарського процесуального кодексу України саме до компетенції господарського суду належить вирішення у межах справи про банкрутство спорів за участю боржника (в тому числі й позовів про витребуванням майна), встановлення обставин справи та оцінка поданих учасниками справи доказів і доводів.

Суддя господарського суду Черкаської області Хабазня Ю.А. вважає, що  Черкаська обласна рада здійснила пряме втручання у компетенцію господарського суду, безпідставно звинуватила його як суддю у незаконності дій під час розгляду справи про банкрутство державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон» та у систематичності здійснення незаконних дій, що є проявом відкритої і публічної неповаги та дискредитації, що є грубим порушенням Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Вважає викладені обставини втручанням у його діяльність як судді, під час розгляду справи, провадження у якій не закрите, тиском з метою прийняття рішень на користь відповідачів за позовами державного підприємства «Машинобудівний завод «Оризон» про витребування майна, у зв’язку з чим та на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» звернувся з відповідним повідомленням.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України