Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення булігну учнем Ізюмської ЗОШ притягнуто до відповідальності його матір

29 січня 2020, 11:07

28 січня 2020 року Ізюмським міськрайонним судом винесено постанову про притягнення до відповідальності за вчинення булінгу учнем стосовно однокласниці.

Суд встановив, що учень 8 класу Ізюмської загальноосвітньої школи, неодноразово вчиняв діяння, які полягали у фізичному та психічному насильстві (лайці, образах, погрозах) щодо однокласниці, внаслідок чого завдано шкоди психічному здоров’ю потерпілої.
У випадку шкільного булінгу за кривдника, якому ще не виповнилося 14 років,  усю відповідальність несуть батьки. Вони повинні відшкодувати шкоду, яку завдала їхня дитина іншому учню. Протокол про притягнення до адміністративної відповідальності був складений на матір хлопця, який вчинив булінг (цькування).

Суд визнав винною матір учня  в скоєнні правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 1734 КУпАП (булінг (цькування), та застосував до неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу.
З набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» з січня 2019 року, судом розглянуто 2 справи про вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми. За результатами розгляду справ до адміністративної відповідальності було притягнуто двох батьків. 
Від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони потребують підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути здорові відношення з людьми не лише у школі, але й протягом усього їх подальшого життя.

Тож, у разі, якщо булінг мав місце і батькам стало відомо про дану подію, необхідно невідкладно звернутись з письмовою заявою до адміністрації закладу освіти, прямим обов'язком якої є створення безпечного, вільного від насильства, булінгу та будь-яких форм дискримінації освітнього простору.
Вразі відмови керівником закладу освіти  приймати скаргу про булінг або він не здійснює необхідних дій для розслідування,  батьки можуть звернутися до місцевого управління освіти або одразу до Національної поліції України, або до Служби у справах дітей.

 

За повідомленням прес-служби суду