Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права громадян на приватизацію житла в гуртожитку по вул. Червонозаводська, 7

29 січня 2020, 18:22

Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та повернув гуртожиток на вул. Червонозаводська, 7 до комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Суд дійшов висновку, що оскаржуване рішення Київської міської ради прийняте відповідно до норм Закону України «Про забезпечення житлових прав мешканців гуртожитку». Передача вказаного гуртожитку до комунальної власності обумовлена реалізацією конституційного права на житло мешканців гуртожитку, зокрема на приватизацію займаних кімнат.

Київська міська рада у 2018 році ухвалила рішення про надання згоди на безоплатне прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Києва гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, у тому числі тих, що в подальшому були відчужені, згідно з додатком до цього рішення.

У додатку до рішення ради вказаний, зокрема, гуртожиток у м. Київ на вул. Червонозаводська, 7 (що раніше був включений до статутного капіталу ВАТ "ВЕРКОН").

ТОВ «Сантрек» звернулося з позовом до Київської міської ради про визнання недійсним та скасування рішення Київської міської ради та про заборону вчиняти дії на безоплатне вилучення у позивача майна: житлових приміщень, що розташовані на 4 поверсі будівлі Червонозаводська, 7 у м. Києві. Позивач у судовій справі обґрунтовував свій позов тим, що він є власником групи житлових приміщень на 4 поверсі будівлі, розташованої у м. Києві на вул. Червонозаводська, 7. Право власності на приміщення товариство набуло за договорами купівлі-продажу, укладеними між ТОВ «Сантрек», як покупцем, та ТОВ «ВК Комунальник», як продавцем.

Господарський суд першої інстанції позов задовольнив частково та ухвалив: визнати незаконним та скасувати рішення Київської міської ради «Про надання згоди на безоплатне прийняття до комунальної власності територіальної громади міста Києва гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств» в частині, що стосується передачі 18 житлових приміщень, які розташовані на 4 поверсі гуртожитку № 7; в задоволенні інших позовних вимог, а саме в частині визнання незаконним та скасування рішення ради в іншій частині гуртожитку та в частині заборони Київській міській раді вчиняти дії на безоплатне вилучення у ТОВ «Сантрек» майна - відмовити.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, Київська міська рада звернулася з апеляційною скаргою, в якій в якій просила скасувати рішення Господарського суду міста Києва та ухвалити нове – про відмову в частині задоволених позовних вимог, в решті – рішення залишити без змін.

За результатами розгляду справи в апеляційному провадженні, Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу та скасував рішення господарського суду першої інстанції в частині задоволення позову, в іншій частині – рішення залишено без змін. Отже, суд відмовив у задоволенні позову ТОВ «Сантрек» до Київської міської ради та залишив в силі рішення Київської міської ради про прийняття до комунальної власності громади міста Києва гуртожитку на вул. Червонозаводська, 7.

Повний текст постанови можна буде знайти після оприлюднення у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи - 910/1664/19.

За повідомленням прес-служби суду