Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чернівчанка проведе 7 років у тюрмі за умисне вбивство співмешканця

30 січня 2020, 11:39

Чернівецький апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції, яким мешканку обласного центру було засуджено за умисне вбивство чоловіка під час побутового конфлікту.

Оскаржуючи вирок в апеляційному порядку, обвинувачена та її захисник посилалися на відсутність мотиву та умислу на позбавлення життя потерпілого. Стверджували, що вона, перебуваючи в стані сильного душевного хвилювання, діяла з метою самозахисту та допустила перевищення меж необхідної оборони. Потерпілий був конфліктною особою, поводився агресивно, знущався, принижував та бив її, тому просили перекваліфікувати її дії та призначити покарання за статтею 118 Кримінального кодексу України (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця), звільнивши від відбування покарання з випробуванням.

Перевіривши матеріали кримінального провадження, повторно допитавши засуджену у судовому засіданні, колегія суддів Чернівецького апеляційного суду не знайшла обґрунтованих доказів перебування засудженої в сильному емоційному стані під час нанесення ножового поранення. Також не доведено, що потерпілий вчиняв щодо неї будь-які дії, які б становили загрозу її життю, як на момент вчинення злочину, так і протягом тривалого часу, оскільки потерпілий до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягався, а засуджена не зверталася зі скаргами до правоохоронних органів з приводу неправомірної поведінки співмешканця. Отже, зазначене спростовує версію апелянтів про наявність у неї підстав для самооборони та втрати контролю над собою, в зв’язку з чим відмовила в задоволенні апеляційних скарг. В той же час, при ухваленні вироку суд першої інстанції взяв до уваги, що злочин було скоєно на ґрунті спільного вживання алкоголю та виниклого конфлікту.

Ввечері, 05.12.2017, 49-річна чернівчанка, під час вживання алкоголю зі своїм співмешканцем в квартирі по вул.Комарова в обласному центрі, в ході словесного конфлікту нанесла останньому несумісне з життям ножове поранення в область серця, після чого залишила квартиру. Наступного дня вона повернулася та, побачивши чоловіка мертвим, подзвонила його родичам.

Вироком Шевченківського районного суду міста Чернівці від 16 жовтня 2019 року її засуджено за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) до 7 років позбавлення волі.

 

За повідомленням прес-служби суду