Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ВАКС роз’яснила причини відмови у задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу кошишньому Урядовому уповноваженому у справах ЄСПЛ

30 січня 2020, 15:13

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 24 січня 2020 року відмовлено у задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу щодо колишнього Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Детектив за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, однак під час розгляду клопотання прокурор змінив його і просив застосувати до підозрюваного домашній арешт із забороною залишати житло у нічний час доби.

За словами судді-спікера ВАКС Віри Михайленко, у судовому засіданні сторона обвинувачення представила своє бачення подій, згідно із яким підозрюваний шляхом зловживання своїм службовим становищем, підписав декларацію про дружнє врегулювання спору. За результатами розгляду декларації про дружнє врегулювання спору справу вилучено з реєстру справ і на користь ТОВ «Золотий Мандарин Ойл» було сплачено із державного бюджету 54 179 613,40 грн., нагадує суддя-спікер.

«Слідчий суддя, дослідивши доводи і матеріали обвинувачення і захисту, дійшов висновку про існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину за викладених у клопотанні обставин.
Разом з тим, відмова у задоволенні клопотання обумовлена тим, що сторона обвинувачення не довела наявність ризиків у кримінальному провадженні, що, в свою чергу, є обов’язковим критерієм при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу. Жоден із ризиків, на існування яких посилалися детектив і прокурор, не знайшов свого підтвердження під час розгляду клопотання. Слідчий суддя також взяв до уваги репутацію підозрюваного, його належну процесуальну поведінку під час досудового розслідування та сприяння встановленню обставин у цьому кримінальному провадженні», - наголошує Віра Михайленко.

З повним текстом ухвали можна ознайомитися у Єдиному реєстрі судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду