Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не всі види кримінальних покарань можна застосувати до осіб пенсійного віку, - вирок суду

04 лютого 2020, 14:44

31 січня 2020 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно 74-річного мешканця міста Скадовська, яким визнав його винним у скоєнні злочину, передбаченого статтею 128 Кримінального кодексу України (необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження) та звільнити його від покарання у зв’язку із досягненням пенсійного віку.

Кримінальним кодексом України визначено, що суд призначає покарання в межах санкції статті Кримінального кодексу України, за якою особу обвинувачують. Однак, до осіб, яки досягнули пенсійного віку не може бути застосовані такі покарання: громадські роботи, виправні роботи, обмеження волі, довічне позбавлення волі.

Санкція статті 128 КК України за необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження передбачає покарання у виді:

-  громадських робіт на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин,

- або виправних робіт на строк до двох років,

- або обмеження волі на строк до двох років.

Так, органами досудового слідства громадянин Б. обвинувачувався у тому, що 25.06.2019, знаходячись на порозі домоволодіння, розташованого у місті  Скадовськ Херсонської області штовхнув потерпілу в напрямку виходу з приміщення, в результаті чого вона впала з порогу на тверде покриття та отримала тілесні ушкодження у вигляді відкритих та закритих переломів ноги, що є  згідно  висновку експерта тілесними ушкодженнями середньої тяжкості.

 В судовому засіданні обвинувачений вину визнав та пояснив, що в нього періодично виникають конфлікти з потерпілою на побутовому ґрунті. Підтвердив обставини, які зазначені в обвинувальному акті,  зазначив, що те, як потерпіла впала від його поштовху він не бачив, криків також не чув так як погано чує. Наміру заподіяти  тілесних ушкоджень він не мав. Він приїжджав до неї в лікарню та пропонував допомогу, але та відмовилась. Просить у потерпілої вибачення, щиро розкаюється у скоєному та згодний частково відшкодувати спричинену матеріальну та моральну шкоду.

Потерпіла у судовому засіданні підтвердила обставини, які вказані в обвинувальному акті та зазначила, що на даний час вона не може вільно пересуватись, продовжує лікуватися. За час лікування обвинувачений їй матеріально не допомагав, та не відшкодував витрат на лікування. Підтримала раніше заявлений цивільний позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

При обранні виду та міри покарання обвинуваченому, суд врахував характер та ступінь тяжкості скоєного злочину, який є злочином невеликої тяжкості, конкретні обставини його вчинення, дані про особу обвинуваченого, який раніше до кримінальної відповідальності не притягався, пенсіонер, неодружений, знаходиться на диспансерному обліку з 2016 року з діагнозом: рак предміхурової залози, стадія ІІ, за місцем проживання характеризується посередньо, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває. До обставин пом’якшуючих покарання суд відніс щире каяття обвинуваченого, обставин які обтяжують покарання судом не встановлено.

 «... оскільки Б. є особою, яка досягла пенсійного віку, а також, що підстав для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності не вбачається, жодне з покарань передбачених санкцією статті 128 КК України до нього не може бути застосовано, Б. підлягає звільненню від покарання», - зазначено у вироку суду.

Також, суд частково задовольнив позов потерпілої і обвинувачений повинен буде сплатити на її користь в рахунок відшкодування моральної шкоди 50000 гривень, в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, спричиненої злочином в сумі 28797,64 гривень, в рахунок відшкодування витрат на правову допомогу 5500 гривень, а всього -  84297,64 гривень.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З  текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 663/2255/19.

За повідомленням прес-служби суду