Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд призначив додаткове покарання винуватцю ДТП, в якій тяжко травмувався пасажир

04 лютого 2020, 16:11

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора на вирок Чемеровецького районного суду від 10 жовтня 2019 року, яким винуватця ДТП визнано винним за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження). Суд першої інстанції покарав водія 5 роками позбавлення волі, але звільнив від відбування з випробуванням на 2 іспитових роки.

Прокурор вважає таке покарання занадто м’яке: Чемеровецький райсуд повною мірою не врахував, що водій був у стані алкогольного сп’яніння, і безпідставно не призначив йому додаткове покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами. Правоохоронець вказує, що матеріали справи не містять доказів того, що це – його єдине джерело доходу.

Колегія суддів апеляційного суду з доводами прокурора погодилася: в матеріалах справи немає доказів того, що обвинувачений працював водієм, мова іде лише про те, що він надавав в оренду приватному підприємству вантажний автомобіль – а це не свідчить, що здійснював перевезення.

«Надані під час апеляційного розгляду докази свідчать, що працевлаштувався він на посаду водія лише за декілька днів перед ухваленням вироку», – констатує суддівська колегія.

На думку суддів, призначаючи покарання обвинуваченому, суд першої інстанції не дотримався положень статті 65 КК України та призначив явно несправедливе покарання. Відтак апеляційний скасував вирок Чемеровецького районного суду в частині призначення покарання і ухвалив новий вирок, покаравши водія 5 роками ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Від відбування основного покарання (ув’язнення) апеляційний суд його звільнив на 2 іспитових роки.

За вироком, автоаварія сталася вночі 29 квітня 2019 року на трасі в с. Кугаївці Чемеровецького району. П’яний водій виїхав на узбіччя, не впорався з керуванням, від чого автомобіль занесло, він кілька разів перекинувся, зіткнувся з деревом і впав на дах. Постраждали двоє пасажирів: чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження, дівчина – середньої тяжкості.

За повідомленням прес-служби суду