Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок трьом обвинуваченим за розбійний напад  

11 березня 2020, 10:11

Корабельним районним судом міста Миколаєва розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням гр. К., гр. Г. та гр. С. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 187 Кримінального кодексу України (розбій, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з насильством, небезпечним для життя та здоров'я особи, яка зазнала нападу, вчиненому за попередньою змовою групою осіб).

Судом було встановлено, що 9 травня 2019 року троє обвинувачених за попередньою змовою скоїли розбій за наступних обставин:

обвинувачені у вказаний день близько 01.30 год., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, знаходячись біля продуктового магазину «Градус», розташованого по вул. Металургів, переслідуючи корисливий мотив, напали на потерпілого, якому завдали не менше 5 ударів руками і ногами в область голови та тулубу, після чого заволоділи його мобільним телефоном, золотою обручкою та грошовими коштами. З викраденим майном обвинувачені з місця скоєння злочину втекли, розпорядились ним на власний розсуд, чим спричинили потерпілому матеріальну шкоду на загальну суму 7 170 грн.

Всі троє обвинувачених  у судовому засіданні в інкримінованому злочині винними себе визнали повністю, у вчиненому покаялися.

Потерпілий у судовому засіданні обставини нападу на нього обвинувачених , заволодіння його майном та завдання при цьому легких тілесних ушкоджень підтвердив. Суду також показав, що на суворому покаранні для обвинувачених не наполягає.

По справі потерпілим заявлено цивільний позов, який у судовому засіданні уточнено, у зв'язку із добровільним відшкодуванням обвинуваченими  К. та Г.  заподіяної шкоди кожним по 10 000 грн., потерпілий просив стягнути на відшкодування моральної шкоди з обвинуваченої С. 10 000 грн.

Суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог потерпілого в частині відшкодування моральної шкоди та врахувавши добровільне відшкодування шкоди обвинуваченими К. та Г., ухвалив стягнути  з обвинуваченої С. 10 000 грн. на відшкодування моральної шкоди.

При призначенні покарання обвинуваченим суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину та його кваліфікуючі ознаки. Обставинами, що пом'якшують покарання обвинувачених суд врахував повне визнання ними вини, щире каяття у скоєному,  активне сприяння у розкритті злочину та думку потерпілого, який не наполягав на суворому покаранні для обвинувачених, дані про особу обвинуваченої С. - раніше не судимої, яка є матір'ю чотирьох малолітніх дітей; також обвинувачених К. та Г. - добровільне відшкодування потерпілому завданого збитку та дані про особу останніх - раніше не судимих. Обставиною, що обтяжує покарання  обвинувачених є скоєння злочину ними у стані алкогольного сп'яніння.

З урахуванням вищевикладених обставин, які характеризують особу винних, обставин, які пом’якшують покарання, та в своїй сукупності істотно знижують ступінь тяжкості злочину та ступінь небезпечності  винних осіб для суспільства, суд дійшов висновку, що для досягнення  цілей покарання можливим є виправлення обвинувачених без реального відбування покарання, із застосуванням статтей 75, 76 Кримінального кодексу України.

Відповідно до вироку суду обвинувачених визнано винними за частиною другою статті 187 Кримінального кодексу України, їм  призначено покарання із застосуванням статті 69 Кримінального кодексу України у вигляді 5-ти років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі статтей 75, 76 Кримінального кодексу України від призначеного покарання обвинувачених звільнено з випробуванням, їм встановлено іспитовий строк 3 роки.

 

За повідомленням прес-служби суду