Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Офісу Генпрокурора та Нацполіції щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого щодо судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області

12 березня 2020, 17:53

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував, що згідно з повідомленням судді у провадженні Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області (суддя Бондаренко В.М.) перебуває цивільна справа за позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Юнілайф.ПВ» про визнання наказу про звільнення незаконним, поновлення на роботі та виплату середньої заробітної справи за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди.

Розгляд справи було призначено на 12 грудня 2019 року.

11 грудня 2019 року на електронну адресу суду від представника відповідача у справі – адвоката Войтенко К.В. надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку з відрядженням до міста Києва на підставі наказу адвокатського бюро «Бейгул та Партнери», про що було повідомлено представника позивача – адвоката Мелешко І.В.

12 грудня 2019 року позивач та активні особи, серед яких був голова незалежної первинної профспілкової організації «Павлоградвугілля», прибули до суду. Вказані особи зухвало поводилися, використовували мобільні телефони, вимагали розгляду справи.

12 грудня 2019 року о 09:30 проведено судове засідання, визнано причину неявки представника відповідача поважною та відкладено розгляд справи.

Того самого дня в мережі Facebook на сторінці незалежної первинної профспілкової організації «Павлоградвугілля» її голова оприлюднив відео судового засідання з розгляду вказаної справи та поширив недостовірну інформацію щодо неналежного виконання суддею професійних обов’язків.

14 грудня 2019 року вказана особа повторно розповсюдила на особистій сторінці в мережі Facebook наведену інформацію, вказавши, що її надіслано до Офісу Президента України. Зазначене викликало жваве обговорення серед громадськості.

Крім того, суддя повідомила, що у провадженні Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області (суддя Бондаренко В.М.) перебуває ще одна цивільна справа вказаної особи за позовом до КЗ «Павлоградська міська лікарня № 4» Павлоградської міської ради, ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» про скасування висновків медичної комісії, рішення головного лікаря, наказу та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Підготовче судове завдання у цій справі було призначено на 28 січня 2020 року.

На думку судді, голова незалежної первинної профспілкової організації «Павлоградвугілля» поширив недостовірну інформацію свідомо, достовірно знаючи, що у її провадженні перебуває цивільна справа, в якій він є позивачем. Дії цієї особи спрямовані на дискредитацію суду та судді і вчинені з метою впливу на безсторонність судді.

У зв’язку із наведеним суддя Бондаренко В.М. повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з метою вжиття заходів реагування на зазначену ситуацію.

Під час перевірки повідомлення судді із листа Прокуратури Дніпропетровської області встановлено, що слідчим відділом Павлоградського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області 30 січня 2020 року внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України за фактом можливого втручання в діяльність судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Бондаренко В.М. з метою перешкоджання виконанню нею службових обов’язків шляхом поширення в мережі Facebook недостовірної інформації.

Доповідач зазначив, що відповідно до пункту 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 13 червня 2007 року № 8 «Про незалежність судової влади» втручанням у діяльність судових органів слід розуміти вплив на суддю у будь-якій формі (прохання, вимога, вказівка, погроза, підкуп, насильство, критика судді в засобах масової інформації до вирішення справи у зв’язку з її розглядом тощо) з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного процесуального рішення.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора та Національної поліції України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого щодо судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Бондаренко Вікторії Михайлівни, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України