Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Віньковецький суд звільнив пенсіонерку від кримінальної відповідальності в зв`язку із дійовим каяттям

14 квітня 2020, 09:18

«Звільнити від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 Кримінального кодексу України в зв`язку із дійовим каяттям та закрити зареєстроване за частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України в ЄРДР кримінальне провадження», – таку ухвалу виніс Віньковецький районний суд, розглянувши справу щодо обвинувачення 68-річної жительки смт Нова Ушиця у шахрайстві.

За матеріалами справи, пенсіонерка у 2017 році звернулася до управління соціального захисту населення Новоушицької районної державної адміністрації із заявою про призначення їй субсидії. При цьому в декларації про статки вказала, що інших доходів, крім пенсії, не має, хоча була зареєстрована як фізична особа - підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування та є платником єдиного податку другої групи.

А пунктом 12 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 передбачено, що для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Відтак пенсіонерка-підприємиця, вказавши недостовірні відомості, у 2017-2019 роках незаконно отримала 19350 гривень державної допомоги.

Правоохоронці кваліфікували її дії, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство) - частина перша статті 190 Кримінального кодексу України.

У судовому засіданні обвинувачена заявила клопотання  про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Запевнила, що щиро розкаюється у вчиненому, повністю відшкодувала заподіяні збитки державі.

Прокурор та представник потерпілого не заперечували проти задоволення клопотання про закриття кримінального провадження у зв’язку із дійовим каяттям. Повідомили, що обвинувачена повністю погасила заподіяні збитки, раніше не судима, щиро кається, сприяла розкриттю злочину.

Тож підстав, які б перешкоджали звільненню пенсіонерки від кримінальної відповідальності, суд не встановив.

Ухвала не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційного суду.

Довідково. Відповідно до статті 45 Кримінального кодексу України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно зі статтею 12 Кримінального кодексу України злочин, передбачений частиною першою статті 190 Кримінального кодексу України, відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

За повідомленням прес-служби суду