Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Служби судової охорони прозвітував перед Вищою радою правосуддя про результати першого року роботи Служби

23 квітня 2020, 17:31

На засіданні Вищої ради правосуддя 23 квітня 2020 року Вища рада правосуддя заслухала Звіт про діяльність Служби судової охорони у 2019 році.

Доповідач – Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко нагадав, що 4 квітня 2019 року Вища рада правосуддя рішенням № 1051/0/15-19 затвердила Положення про Службу судової охорони, відповідно до якого цей державний орган розпочав свою діяльність.

Також рішенням Вищої ради правосуддя від 4 квітня 2019 року № 1052/0/15-19 затверджено Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони.

Згідно зі статтею 161 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, який підзвітний Вищій раді правосуддя та підконтрольний Державній судовій адміністрації України.

Керівництво діяльністю Служби судової охорони здійснює Голова ССО, призначений за результатами відкритого конкурсу рішенням Вищої ради правосуддя від 21 березня 2019 року, – Бондар Валерій Іванович.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар під час засідання Ради зазначив, що Служба фактично створювалася з нуля, без жодного фундаменту та будь-яких попередніх напрацювань щодо охорони судової влади відповідно до міжнародних стандартів забезпечення безпеки.

Протягом квітня – червня 2019 року було розпочато формування центрального органу управління Служби, на конкурсних засадах призначено Голову Служби та його заступників. Створено нормативно-правову базу діяльності Служби щодо комплектування та проходження служби співробітниками; грошового, медичного, матеріально-технічного, соціального й пенсійного забезпечення співробітників; організації взаємодії з силовими структурами держави під час виконання завдань.

З метою визначення пріоритетних напрямів становлення та розвитку Служби розроблено та впроваджено в діяльність Стратегію розвитку Служби судової охорони до 2022 року.

Було затверджено граничну чисельність Служби (на 2019 рік – 3 791 штатна одиниця, на 2020 рік – 8 114 штатних одиниць), утворено центральний орган управління та територіальні управління Служби.

Для забезпечення належної роботи судів, органів та установ системи правосуддя в 2019 році територіальними управліннями Служби в 16 областях, зокрема в м. Києві та Київській області, було прийнято під охорону 191 об’єкт системи правосуддя. Нині, незважаючи на введення карантинних заходів, триває робота щодо прийому під охорону об’єктів системи правосуддя. На сьогодні, за словами Валерія Бондаря, під охороною Служби перебуває 240 об’єктів у 18 областях.

Щоденно для виконання зазначених завдань залучалося понад 760 співробітників, з них 250 співробітників – на добове чергування.

Протягом 2019 року було попереджене пронесення до судових установ понад 1 200 заборонених предметів, серед них: 1 бойова граната, 2 одиниці вогнепальної зброї, майже 60 пристроїв для відстрілу гумовими кулями, понад 200 одиниць ножів та палиць, майже 90 газових балончиків тощо.

Протягом 2019 року спеціальну та первинну підготовку пройшло 876 співробітників, з них 12 – за програмою бодігардів. Наприкінці 2019 року розпочато утворення власного навчального центру на базі Вінницького територіального управління Служби.

Активно велася робота із забезпечення рівності прав жінок і чоловіків у ССО. Співробітницям надано змогу обіймати будь-які посади середнього та молодшого складу Служби. Загальна чисельність співробітниць у 2019 році становила 315 осіб (18% особового складу), а разом із цивільним персоналом – 402 особи (17% особового складу).

Водночас Валерій Бондар зазначив і про нагальні проблеми. Зокрема, кошторисом на утримання Служби судової охорони у 2020 році передбачено 1,883 млрд грн, що лише на 41,8% відповідає потребам. Слід зауважити, що недофінансування всієї судової системи є проблемним питанням, проте у ССО з розумінням ставляться до необхідності скорочення бюджетних асигнувань у зв’язку із заходами щодо протидії пандемії.

«Служба судової охорони створена та впевнено розбудовується з урахуванням пріоритетних напрямів, закріплених у Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року, фінансових і матеріально-технічних можливостей держави та спроможна на 100% виконувати покладені на неї законом завдання. Понад 400 судів будуть взяті під охорону Служби до кінця року», – підсумував Валерій Бондар.

Вища рада правосуддя вирішила узяти до відома Звіт про діяльність Служби судової охорони у 2019 році; звернути увагу Голови ССО на необхідність неухильно забезпечувати підтримання громадського порядку в судах, охорону приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, а також продовжувати у 2020 році процес взяття під охорону решти об’єктів (судів, органів та установ системи правосуддя); копію цього рішення надіслати до Служби судової охорони.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко висловив сподівання, що Служба судової охорони, розвиваючись, незмінно враховуватиме, що її основне завдання – забезпечення охорони приміщення суду, безпеки не лише суддів, працівників апарату суду, а й відвідувачів, сторін процесу, всіх осіб, які перебувають у судах.

Звіт про діяльність Служби судової охорони у 2019 році

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України