Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко: Недостатнє фінансування судової системи призводить до суттєвих проблем зі здійсненням правосуддя

16 грудня 2020, 11:25

На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко у коментарі телеканалу «Інтер».

«Очевидна диспропорція у фінансуванні однієї з трьох гілок державної влади. У 2020 році судова система профінансована на 64% від заявленої потреби. На наступний рік прогнози ще гірші. На сьогодні майже сто судів повідомили ВРП про брак коштів на оплату праці працівників апарату суду. Більше десяти судів повідомили, що через недофінансування припиняють надсилати поштову кореспонденцію», – розповів Голова ВРП.

За словами Андрія Овсієнка, наразі існує проблема з оплатою Державним казначейством запланованих видатків на здійснення правосуддя – заборгованість становить близько мільярда гривень.

Голова ВРП зазначив, що, не маючи змоги в установленому порядку повідомити учасників процесу про судові засідання, надіслати судові рішення сторонам, суди наражаються на ймовірність скасування рішень через процесуальні порушення.

Андрій Овсієнко у коментарі також наголосив на гострій потребі відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та подолання кадрового дефіциту в судах. Зокрема, він зауважив, що після ухвалення восени 2019 року Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» була порушена архітектура органів суддівського врядування.

«Робота ВККСУ припинена, тому нині неможливо ні оголосити, ні провести конкурси на заміщення вакантних посад. Третини суддів не вистачає. Донедавна дев’ять судів взагалі не працювали через відсутність суддів чи закінчення строку повноважень у тих, які ще залишилися на посадах. На сьогодні завдяки здійсненим ВРП заходам щодо відрядження суддів вдалося скоротити кількість непрацюючих судів до двох», – зазначив Голова ВРП.

За словами Андрія Овсієнка, кадровий дефіцит негативно позначається не лише на роботі судів першої інстанції, а й на роботі апеляційних судів, де незаповненими залишаються 30% вакансій. Наприклад, у Закарпатському апеляційному суді неможливо сформувати колегію з трьох суддів для розгляду кримінальних справ, і вони передаються на розгляд судів у інших областях. У Харківському апеляційному суді із 70 суддів на всю область залишилося лише 17 суддів.

Голова ВРП наголосив, що з апеляційною інстанцією пов’язане набрання судовими рішеннями законної сили. Тому забезпечення нормальної роботи апеляційних судів вкрай важливе.