Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

26 лютого 2018, 15:03

26 лютого – 2 березня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України,суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що освітня доктрина Національної школи суддів України ґрунтується на формуванні суддівських навичок, умінь та розумінні значущої ролі судді в утвердженні принципу верховенства права. Проректор наголосив, що з урахуванням вимог ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки передбачено проведення тренінгу на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Василь Андрійцьо) та апробація тренінгу на тему: “Захист цивільних прав внутрішньо переміщених осіб та населення, постраждалого від конфлікту” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидата юридичних наук Галина Юровська).  

 

Для проведення підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів та викладачів, які володіють навичками, умінням застосовувати техніку ефективного навчання та мають досвід викладацької діяльності. Суддя Верховного Суду у Великій Палаті, доктор юридичних наук Олег Ткачукзапропонує до обговорення новели цивільного процесуального законодавства України. Виконувач обов’язків Голови Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк зосередить увагу на практиці розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин. Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступакрозгляне окремі аспекти вирішення спорів, що виникають із трудових правовідносин, та розповість про міжнародне законодавство в цивільному судочинстві. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Олена Захарова розкриє актуальні питання щодо застосування Цивільного процесуального кодексу України в редакції 2017 року судами апеляційної інстанції та встановлення меж перегляду цивільних справ апеляційним судом. Суддя Апеляційного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олена Лапчевськазупиниться на розгляді питання щодо управління часом як важливій складовій роботи судді, що сприятиме істотному збільшенню ефективності і продуктивності праці. Також викладач зосередить увагу на  питанні суддівської етики та доброчесності в поведінці судді під час здійснення правосуддя та обговорить із суддями суть обмежень щодо позасудової діяльності відповідно до Кодексу суддівської етики. Доцільною для використання в роботі буде лекція викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Андрій Маслюк висвітлить важливу та актуальну тему щодо психологічної адаптації до професії судді та запобігання розвитку професійного вигорання. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко під час презентації зупиниться на питанні застосування судами Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод та  практики Європейського суду з прав людини, обговорить із суддями останні рішення ЄСПЛ за заявами проти України.

У ході підготовки судді обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

За повідомленням прес-служби НШСУ