Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява прес-служби Красноармійського міськрайонного суду Донецької області: представники Нацполіції намагалися здійснити збір інформації у непередбачений законом спосіб

28 лютого 2018, 14:38

Заява прес-служби Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

Відповідно до ч.ч.3,4 ст.6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в іншій спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

         Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади.

         Не дивлячись на це, окремі представники поліції намагаються диктувати та «нав’язувати» своє бачення роботи суду в умовах, визначених ними самими.

         Повідомляємо, що 27.02.2018 року о 16.00 год. двоє працівників Управління захисту економіки в Донецькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, прийшовши до приміщення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, намагалися з’ясувати у керівника апарату суду інформацію відносно особи, відповідальної за організацію роботи щодо запобігання корупції у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області. При цьому керівнику апарату не було надано відповідних документів (письмове доручення, ухвала слідчого судді, тощо) в рамках якої кримінальної чи адміністративної справи здійснюється збір інформації. Тобто, фактично працівники Управління захисту економіки в Донецькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України намагалися здійснити збір інформації у непередбачений законом спосіб. В подальшому на вимогу голови суду щодо припинення порушення порядку в приміщенні суду вказаними особами, останні не реагували і продовжували порушувати порядок нормальної роботи суду.

Такими діями працівники правоохоронних органів дискредитують не тільки керівництво суду та суддів, а й підривають довіру до судової гілки влади, здійснюють посягання на її незалежність, що є неприпустимим з огляду на положення Європейської хартії законів «Про статус суддів», Рекомендації (94) 12 «Незалежність, дієвість та роль суддів», ухваленої Комітетом Міністрів Ради Європи на 518 засіданні заступників Міністрів 13.10.1994, Основних принципів незалежності судових органів, що ухвалені Резолюціями Генеральної Асамблеї ООН №40/32 від 29.11.1985 та №40/146 від 13.12.1985, Процедури ефективного здійснення Основних принципів незалежності судових органів, що затверджені Резолюцією Економічної і Соціальної Ради ООН №1989/600 від 24.05.1989, Загальній (Універсальній) хартії судді, ухваленій 17.11.1999 Центральною Радою Міжнародної асоціації суддів в Тайнеї.

Довіра та повага до судової влади - гарантії ефективності системи правосуддя. Повага до авторитету суддів - вимога європейських стандартів для демократичних держав, невід’ємна передумова публічної довіри до судової влади, а в більш широкому значенні - довіри до норм права та держави загалом. У разі виникнення того чи іншого правового конфлікту особа звертається за його вирішенням до суду, спираючись на авторитет судової влади.

Проте, суспільна думка про судову владу формується не тільки й не стільки особами, які мають особистий досвід взаємодії із судами через участь в судових розглядах. Цю думку формують політики, ЗМІ, державні органи та правоохоронні органи.

Незалежність і недоторканість суддів гарантується статтями 126 і 129 Конституції України, якими встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні й підкоряються лише закону. Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначені умови виконання професійних обов’язків судді та правові засоби, за допомогою яких забезпечується реалізація конституційних гарантій самостійності судів та незалежності суддів.

Вважаємо, що такі дії працівників правоохоронних органів були вчинені з метою підриву авторитету як голови суду, так і підриву авторитету Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Про хід подій в подальшому буде проінформовано громадськість шляхом розміщення інформації на офіційній веб-сторінці Красноармійського міськрайонного суду Донецької області веб-сайту Судова влада України.

За повідомленням прес-служби суду