Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато практичну реалізацію Проекту щодо запровадження інноваційної моделі оцінювання роботи судової системи

19 березня 2018, 15:20

12 березня 2018 року у місті Києві відбулось засідання Робочої групи, яким розпочато практичну реалізацію Проекту «Запровадження інноваційної моделі оцінювання роботи судової системи «Контрольний перелік», що здійснюється Громадською організацією «Інститут судового менеджменту» за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя»

         У засіданні Робочої групи взяли участь голова правління ГО «Інститут судового менеджменту» Наталія Чумак та члени організації Марія Коник, Любов Школьник, Надія Бойко,  а також група  експертів, залучених до реалізації проекту.

         Під час заходу відбулася презентація проекту «Запровадження інноваційної моделі оцінювання роботи судової системи «Контрольний перелік»,  проведено огляд, тестування та затвердження форми опитувальника, створеного  на основі Документу «Контрольний Перелік сприяння якості правосуддя та роботи судів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ)», обговорено та затверджено інструкції по заповненню та рекомендації регіональному координатору. Узгоджено та затверджено план проведення опитування у пілотних регіонах (м.Київ, Одеська область, Львівська область, Хмельницька область).

 Основна мета проекту ­– підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів в судове адміністрування та в процес оцінювання роботи судів.

Цьому сприятиме  підтримка процесів моніторингу та вимірювання  комплексних змін в судовій системі щодо її незалежності та підзвітності, якості судового адміністрування, доступу до правосуддя та  довіри громадян до судової влади.

Проект  реалізується  Громадською організацією «Інститут судового менеджменту»(ГО «ІСМ») за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

Наталія Чумак під час своєї презентації  зазначила: «ГО «ІСМ» під час опитування*  апробує у пілотних регіонах новий метод оцінювання роботи як окремого суду,  так  і судової системи взагалі, що базується на дослідженні відповідності судів стандартам Ради Європи щодо ефективного та якісного судочинства 

Доступ до правосуддя та комунікація з відвідувачами і громадськістю;

  • Довіра та впевненість громадськості;
  • Кадрові ресурси;
  • Робочі та операційні процеси;
  • Інформаційні технології;
  • Управління фінансами;
  • Управління інфраструктурою та безпека суду

 Застосування Контрольного переліку як інноваційного інструменту моніторингу якості та ефективності роботи суду сприятиме готовності судових адміністраторів розпочати процес формування нових підходів до роботи, полегшить виконання завдань, поставлених перед працівниками судів».

 

 

ГО «Інститут судового менеджменту» є неприбутковою громадською організацією, яку створено працівниками органів судової влади. Основною метою  створення та діяльності ГО «ІСМ» є об’єднання зусиль працівників органів судової влади України для задоволення та захисту своїх спільних законних інтересів, пов’язаних із судовим інноваційним менеджментом в Україні; залучення працівників органів  судової  влади до участі у громадській діяльності;сприяння позитивним перетворенням у суспільстві; розробка, впровадження та поширення прогресивних ідей у галузі судового управління, сприяння інституалізації судового адміністрування  в Україні.

Метою Програми USAID «Нове правосуддя» є сприяння розбудові незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, що підтримує верховенство права. Одним із завдань Програми є вдосконалення судового адміністрування, а основним показником виконання цього завдання є рівень відповідності судової системи України контрольному переліку сприяння якості правосуддя та роботи судів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ).

 

*Опитування проводиться в рамках проекту «Запровадження інноваційної моделі оцінювання роботи судової системи «Контрольний перелік», який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». 

 

 Прес-центр судової влади України