Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Попри велике навантаження Верховний Суд показує позитивну динаміку роботи – підсумки півріччя

06 липня 2018, 16:25

Середнє навантаження на одного суддю Верховного Суду сьогодні становить 1 тис. справ, а в Касаційному адміністративному суді у складі ВС – сягає понад 2,5 тис. Однак у ВС говорять про позитивні результати роботи та переконані, що виклик часу буде подоланий.

Підсумовуючи роботу ВС за перше півріччя 2018 року, на прес-брифінгу Голова Верховного Суду Валентина Данішевська повідомила, що за цей період на розгляд Суду загалом надійшло понад 124 тис. справ, з яких вже більше 46 тис. розглянуто. 

Вона зазначила, що сьогодні в складі Суду працює 16 науковців, 9 адвокатів, 4 судді мають сукупний стаж, решта – судді з великим досвідом роботи. «Часто постає питання, як ми, представники різних професій, уживаємось. Це не викликало особливих труднощів. Ми доповнюємо один одного, користуємось досвідом один одного, і сподіваємось, що даємо непоганий результат», – сказала Валентина Данішевська.

За її словами, судді слідкують за публікаціями про свої рішення, бачать і підтримку, і критику. Голова ВС запевнила, що судді сприймають конструктивну критику й намагаються врахувати її для покращення роботи. Також вона розповіла, що вже понад 40% суддів застосовують нову структуру написання судових рішень, яка робить їх більш зрозумілими. Цей досвід переймають і судді нижчих інстанцій.

Заступник Голови ВС, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов повідомив, що всі справи, що надходять до КГС, одразу реєструються, розподіляються і потрапляють до судді в той же день. За звітний період КГС розглянуто по суті 5,5 тис. справ, що становить 51% від загалу. Кількість усіх розглянутих справ, заяв, клопотань, скарг становить 8,3 тис., тобто 77% від тих, що надійшли.

Богдан Львов зауважив, що робота суддів КГС спрямована й на забезпечення зворотного зв’язку із громадянами та юридичними особами. Так, у разі отримання скарг, зокрема, на неоднакове застосування норм права, суд знаходить можливість організовувати круглі столи за участю всіх зацікавлених сторін, що дає позитивні результати. Крім того, КГС постійно відслідковує новації законодавства та проводить відповідні заходи за участю суддів ВС та нижчих інстанцій, законотворців, представників бізнесу та інших зацікавлених сторін.

Голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко повідомив про те, що ККС вдалося забезпечити плавний перехід розгляду справ, які надійшли від попередніх судів. Колектив ККС фактично відбувся і виконує свою функцію належним чином. На думку голови суду, це важливо саме для кримінальних проваджень, оскільки багато людей, які проходять у справах, перебувають під вартою. «Тому ми намагалися швидко і послідовно виконувати свою роботу, і в цьому є певні досягнення», – сказав він.

Станіслав Кравченко звернув увагу на важливу функцію ВС – забезпечення єдності судової практики. Цьому сприяє формування палат, об’єднаної палати і можливість передачі проваджень на розгляд Великої Палати ВС. Голова ККС вважає такий механізм позитивним та ефективним, оскільки єдність практики, зокрема, дозволить зменшити навантаження на суди.

Він також повідомив, що ККС продовжує співпрацювати з профільним комітетом Верховної Ради щодо напрацювання законодавчих змін. Певні пропозиції ККС вже відображені в законопроектах, які подаються на розгляд ВР.

Голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович зазначив, що попри дуже велике навантаження, суд здатний виконати покладені на нього завдання.

Особливістю КАС є те, що він є судом усіх інстанцій. Зокрема, на сьогодні суд відкрив уже майже 800 проваджень для розгляду справ у першій інстанції, з яких розглянуто близько 500 справ. «Це, по-перше, потребує дуже багато часу. По-друге передбачені колегії у складі не менше п’яти суддів. І, по-третє, це дуже вагомі справи, оскільки стосуються найвищих органів влади», – пояснив голова КАС.

Він розповів, що окремі судді мали у провадженні більше 3 тис. справ і матеріалів. Однак судді працюють досить активно. Михайло Смокович запевнив, що з навантаженням судді впораються. Сьогодні КАС уже розглядає значно більше справ, ніж надходить до нього нових. Тому залишок нерозглянутих справ поступово зменшується. 

Голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько повідомив, що судді КЦС за півроку розглянули майже 11 тис. справ і матеріалів і близько 2 тис. рішень судів нижчих рівнів скасовано. З них майже у 400 справах КЦС ухвалено власне судове рішення по суті спору.

За інформацією голови суду, КЦС передав на розгляд Великої Палати близько 300 справ. Більшість із них стосуються питань юрисдикції, і це обов’язкова підстава для передачі. Однак є й такі, правові позиції в яких мають значення для великої кількості громадян або фундаментальне значення для розвитку права.

Зокрема, ВП ВС погодилась із доводами КЦС, що після закінчення строку кредитного договору не сплачуються проценти та неустойка. «Громадянин, простий споживач, взявши кредит на певну суму, не повинен повертати його все життя і в розмірі, у тисячу разів більшому», – зауважив Борис Гулько.  

ВП також підтримала позицію КЦС про те, що споживачі не повинні сплачувати судовий збір ні за подання позову, ні за подання апеляційної чи касаційної скарги. Це передбачено спеціальним законом про споживачів. «ВП погодилася з нашими доводами, що закон слід тлумачити системно, виходячи з верховенства права. І на сьогодні споживачі мають право доступу до правосуддя, будучи звільненими від сплати судового збору», – сказав голова КЦС.

Крім того, він звернув увагу на кілька рішень суду, що визначатимуть подальший розвиток судової практики та свідчать про зміну підходів до вирішення спорів, керуючись верховенством права. Зокрема, КЦС визначив, що мобілізовані призовом в особливий період працівники не можуть бути звільнені з роботи, їм не можуть бути нараховані проценти на штрафні санкції за невиконання договору. Змінено підходи до вирішення спорів щодо іпотеки, прилюдних торгів, договору оренди земельної ділянки тощо.

Не залишився суд осторонь резонансних справ. Так, повернуто громаді м. Києва земельну ділянку у сквері Сирецький гай, яка була незаконно надана під забудову у приватну власність ще в 2013 році.

Загалом, зазначив Борис Гулько, КЦС при надзвичайно великій навантаженості з честю виконує покладені на нього завдання.

За повідомленням прес-служби суду