Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми маємо знати, що саме відбувається в судах на місцях і з урахуванням цього приймати рішення», – Голова ВРП

06 липня 2018, 17:01

Виїзне засідання Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя відбулося 6 липня 2018 року у місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області. Захід пройшов за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні. Участь у заході взяли більшість членів Вищої ради правосуддя. Із вітальним словом до учасників заходу звернулися Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, керівник Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні Любомир Маркевич.

Учасники засідання обговорили пропозиції до проектів Положення про Державну судову адміністрацію України та Положення про територіальне управління Державної судової адміністрації України, які презентував на заході Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, та  доповідь щодо проекту Порядку надання Радою суддів України методичної допомоги органам суддівського самоврядування та здійснення контролю за організацією роботи судів, яку представив колегам Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Під час зустрічі учасники обмінялися пропозиціями і зауваженнями до проектів вказаних документів, а також обговорили актуальні для керівників апеляційних судів питання, зокрема щодо процедури укрупнення судів, захисту суддівської незалежності, обсягу повноважень голів судів та посилення їх ефективного впливу на покращення організації роботи судів, створення та розвитку ЄСІТС, долучення суддів до законотворчої роботи та налагодження всередині системи оперативного обміну інформацією щодо стану незалежності суддів в регіонах та з інших питань.

«Неформальне спілкування потрібне, в першу чергу, для обміну думками, щоб ми мали змогу визначити стратегічні напрями розвитку системи, а судді розуміли і відчували, що ця комунікація спрямована на пошук ефективних шляхів удосконалення  ситуації в судовій системі», – підсумував Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, наголосивши, що пропозиції та зауваження, висловлені у ході дискусії очільниками апеляційних судів, будуть взяті до уваги.

Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради правосуддя (пряма мова):

«Зараз настільки швидко змінюється законодавство, ситуація в судовій системі, що ми маємо знати, що саме відбувається в судах на місцях, і з урахуванням цього приймати рішення. Саме з цією метою ми створили Консультативну раду голів апеляційних судів при Вищій раді правосуддя і проводимо регулярні засідання цієї Ради за участю очільників органів суддівського врядування та самоврядування.

Неформальне спілкування потрібне, в першу чергу, для обміну думками, щоб ми мали змогу визначити стратегічні напрями розвитку системи, а судді розуміли і відчували, що ця комунікація спрямована на пошук ефективних шляхів удосконалення  ситуації в судовій системі.

Питання для обговорення сьогодні стосувалися переважно проектів Положення про Державну судову адміністрацію України та Положення про територіальне управління Державної судової адміністрації України, які презентував на заході Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, а також проекту Порядку надання Радою суддів України методичної допомоги органам суддівського самоврядування та здійснення контролю за організацією роботи судів, який представив колегам Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Зараз змінилися підходи до забезпечення діяльності судів, розділено функції судового адміністрування і, власне, діяльність зі здійснення правосуддя, але ці процеси відбуваються дуже «болюче». Як має бути змінено судове адміністрування для належного забезпечення судової діяльності? Про це ми говорили сьогодні».

Богдан Львов, заступник Голови Верховного Суду (пряма мова):

«Головне – відбувся конструктивний диспут і усі учасники цього діалогу: і голови апеляційних судів, і представники органів суддівського врядування та самоврядування, зрозуміли, що перед судовою владою  країни стоїть багато відповідальних завдань, роботи вистачає всім і працювати повинні спільно. Для цього не потрібно нових законодавчих актів, потрібно працювати в межах чинного законодавчого поля».

 

Любомир Маркевич, керівник Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні (пряма мова):

«Сьогоднішня дискусія суддів вражає, її напрям – консультуватися один з одним – це великий крок. Знаючи як судочинство працює в Канаді, це великий крок до вироблення колегіальності й усвідомлення себе як окремої гілки влади. Особливо хотів би відзначити роль Вищої ради правосуддя. Важливо зрозуміти значущість цієї установи, яка має місію, що перевищує вимоги законодавства. Ви живете в надзвичайний час і, виходячи з того, що я бачу наразі, багато суддів звертаються до Вищої ради правосуддя за провідництвом, визначенням напрямів розвитку системи. Іноді ці запити перевищують визначені законом повноваження. Це я розглядаю як великий професійний виклик, як велику честь. Заохочую Вищу раду правосуддя працювати безперервно і наполегливо, впевнено брати цю владу у свої руки.

За 25 років роботи в Україні я побачив великі зміни в судовій системі і, зокрема, в тому, як судді відчувають свою роль, як молоде покоління суддів сприймає своє покликання бути суддею. Це велика честь і в Україні, і в Канаді.

За останні 25 років я побачив колосальні зміни, які вітаю, та вражений прогресом, якого досягла Україна. Вища рада правосуддя виконує велику місію як ціль, і ця робота в українських реаліях матиме результат. Заохочую вас гуртуватися, ділитися думками, зустрічатися, бо це перший важливий крок до дій. Тоді громадяни теж розумітимуть, що судівництво виконує  важливу і провідну роль у суспільстві. Я вітаю ці спроби Вищої ради правосуддя. З почутого в дискусії отримав велике душевне задоволення. Бажаю успіхів приймати цю відвагу, бадьорості і впевненості, що ви на правильному шляху. Від канадського Проекту висловлюю готовність підтримувати такі зустрічі, бо вони дають відчуття, що всі разом ви займаєтеся великою, я б сказав, святою місією».

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України