Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив позов Розенблата до НАБУ

20 вересня 2018, 13:48

20 вересня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи за позовом Борислава Розенблата  до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Генеральної прокуратури України (ГПУ) про визнання протиправними дій відповідачів щодо здійснення оперативно-розшукових заходів, що порушують гарантії депутатської недоторканості позивача.

Розгляд справи в Окружному адміністративному суді міста Києва тривав майже рік. При цьому, за час розгляду справи провадження у ній закривалось на підставі відповідної ухвали суду першої інстанції, прийнятої у зв’язку з тим, що суд прийшов до висновку, що її розгляд має здійснюватися загальним судом у порядку кримінального судочинства. Проте, таке рішення було частково скасоване ухвалою суду апеляційної інстанції, якою також було вирішено направити дану справу, в частині вимог, для продовження розгляду до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Відповідно, розгляд справи здійснювався у межах визначених ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду.

Судом було встановлено, що відповідачами безпідставно вчинялись дії щодо здійснення кримінального переслідування Борислава Розенблата поза межами відповідного кримінального провадження та без дотримання законодавчих вимог щодо необхідності забезпечення депутатської недоторканості, тобто, без отримання згоди Верховної Ради України на притягнення позивача до кримінальної відповідальності, що, крім іншого, призвело до протиправного втручання в особисте і сімейне життя Розенблата.

Суд, за наслідком розгляду справи, задовольнив позов Борислава Розенблата, визнавши протиправними дії відповідачів та зобов’язавши їх дотримуватись вимог чинного законодавства, щодо дотримання гарантій депутатської недоторканості під час відповідного кримінального провадження. Варто зауважити, що надані та досліджені судом докази, що містять інформацію, яка охороняється Законом України «Про державну таємницю», не дозволяє суду  публікувати мотивувальну частину судового рішення.

Фото- Радіо Свобода 

За повідомленням прес-служби суду