Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Науково-обґрунтоване навантаження на суддю буде переглянуто

06 листопада 2018, 15:03

5 листопада 2018 року відбулась робоча зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з міжнародним експертом Програми USAID "Нове правосуддя" Елізабет Віггінс.

Також у робочій зустрічі взяли участь: юридичний радник Програми USAID Сергій Сученко, національний експерт Програми USAID Марина Огай, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, радники Голови ДСА України Ірина Войтюк та Андрій Шаповал, начальник планово-фінансового управління Ярослав Покотило, начальник юридичного управління Євген Пристрома, заступник начальника управління – начальник відділу судової статистики, діловодства та архіву суду Антоніна Поліщук, представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва ДСА України.

Мета зустрічі – обговорення концепції визначення науково-обґрунтованого навантаження на суддю, методології обрахунку та формулювання основних показників такого навантаження. Наразі є чинними затверджені рішенням Ради суддів України від 9 червня 2016 року  №46 "Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями". Водночас, рішенням XV чергового з'їзду суддів України рекомендовано переглянути та затвердити методологічні підходи щодо визначення нормативів тривалості розгляду судових справ.

Під час зустрічі Зеновій Холоднюк подякував Програмі USAID "Нове правосуддя" за підтримку такого напрямку діяльності у 2012 році та зауважив, що питання визначення науково-обґрунтованого показника навантаження на суддю є надзвичайно актуальним. Адже наразі, в рамках реалізації судової реформи в Україні, здійснюється оптимізація судів. Крім того, об’єктивні та  науково – обґрунтовані результати дослідження дадуть можливість визначити нормативну чисельність суддів на 2019 рік та будуть базовими даними в бюджетному процесі на 2020 рік.

"У вирішені даного питання для ДСА України надзвичайно важливим є врахування експертами всіх обґрунтованих зауважень та пропозицій судів України. Крім того, необхідно виявити та врахувати всі можливі ризики. З цією метою найближчим часом буде утворена робоча група, яка складатиметься з працівників ДСА України, керівників апаратів та спеціалістів із судової статистики судів різних спеціалізацій першої та апеляційної інстанцій. Впевнений, що результатом конструктивної співпраці експертів Програми USAID "Нове правосуддя", суддів та членів робочої групи буде  об’єктивний  науково- обґрунтований показник навантаження на суддю, якому довірятимуть і судді, і суспільство", – сказав Зеновій Холоднюк.

Юридичний радник Програми "Нове правосуддя" Сергій Сученко запропонував проводити дослідження, використовуючи інноваційні методи та інструменти, зокрема, такі як, електронні форми анкет тощо. "Такий  підхід дасть можливість експертам та науковцям швидше зібрати, обробити інформацію та надати відповідні висновки, адже минулого разу цей процес тривав рік", – відзначив Сергій Сученко.

Експерт Програми "Нове правосуддя" Елізабет Віггінс повідомила, що при дослідженні необхідно врахувати всі категорії та види справ. Тому при опрацьовуванні буде використано "Загальний класифікатор спеціалізації суддів та категорій справ, який затверджено наказом ДСА  України від 19.06. 2018 № 317. Елізабет Віггінс наголосила на тому, що під час здійснення досліджень експерти будуть вивчати судову статистку за 2018 рік, враховувати новели в процесуальному законодавстві, зауваження та пропозиції судів, свій минулий досвід в цій роботі. Також експертами Програми "Нове правосуддя" буде розроблено план проведення дослідження, який буде погоджено та доопрацьовано спільно з робочою групою.

На зустрічі визначено, що робота із визначення науково-обґрунтованих коефіцієнтів навантаження на суддів має завершитись до кінця березня наступного року.

Довідка.

Протягом 2012 – 2016  років Радою суддів України разом з Державною судовою адміністрацією України за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя" проводилося дослідження з визначення чисельності суддів, необхідної для обробки справ та збалансування навантаження на суддів. Частиною цього дослідження було проведення опитування суддів щодо витрат часу на розгляд типових справ за категоріями та розрахунку на їх основі коефіцієнтів навантаження на суддів.

За результатами проведених заходів експертами Проекту представлено звіт "Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції" (далі – Звіт). У цьому Звіті докладно описано методологію дослідження, його часові рамки, етапи та проміжні результати. Із застосуванням відповідних коефіцієнтів до зведених результатів, визначено часові показники тривалості розгляду справ.

Отримані результати, представлені у Звіті, підтверджено науковим експертним висновком Інституту економіко-правових досліджень НАН України від 10 травня 2016 року. Експерти зазначеного Інституту встановили, що в цілому Звіт є науково обґрунтований методологією, а середні витрати часу на розгляд справ певної категорії можуть бути використані як базові при розрахунку навантаження на суддів.

У результаті, Рада суддів України рішенням від 9 червня 2016 року  №46: схвалила результати дослідження – Звіт "Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції" ; затвердила Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями; рекомендувала Державній судовій адміністрації України при ухваленні управлінських рішень застосувати Рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями.

 

За повідомленням прес-служби ДСА України