Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика ЄСПЛ: ЄСПЛ помножив на нуль значення будь-яких показань під примусом

18 жовтня 2018, 11:37

У разі застосування правоохоронцями примусу до особи, втрачаюсь цінність не лише свідчення, надані у такий спосіб проти себе, але й показань щодо інших обставин справи, в тому числі, проти інших осіб.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Голубятніков і Жучков проти Росії» (№ 49869/06 і 44822/06), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Дмитра Голубятнікова і Сергія Жучкова, яких підозрювали у нанесенні тілесних ушкоджень, що заподіяли смерть особі, заарештували співробітники поліції. За словами затриманих, їх побили гумовими палицями та одягли протигази на голову для того, щоб заблокувати їм доступ до повітря.

Голубятнікова, який відмовився зізнатися, відвезли в лікарню, де діагностували численні тілесні ушкодження, у тому числі переломи ребер. Жучков оговорив себе, а також першого заявника після двох днів жорстокого поводження через страх за своє життя. Згодом він відкликав своє зізнання і підтвердив свою позицію під час судового розгляду не визнаючи себе винним, як і Голубятников.

Скарги підозрюваних щодо жорстокості поліції неодноразово перевірялися, проте органи прокуратури відмовлялися відкривати кримінальне провадження.

Водночас, зізнання Жучкова були використані судом серед інших доказів, на підставі яких осіб було засуджено до 12 та 9 років ув’язнення. При цьому суди відхилили твердження про жорстоке поводження як необґрунтовані.

Посилаючись на статтю 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, засуджені звернулися до Страсбургу. Заявники поскаржилися на те, що зазнали жорстокого поводження, а органи влади не провели ефективного розслідування їх тверджень. Вони також скаржилися на несправедливе засудження, що грунтувалося на показах, наданих під примусом.

ЄСПЛ констатував порушення Конвенції та присудив 25 тис. євро справедливої компенсації завданої моральної шкоди кожному заявнику.

З текстом прес-релізу рішення у справі «Голубятніков і Жучков проти Росії» (№ 49869/06 і 44822/06) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

 

Джерело