Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВККС України Роман Ігнатов виступив на XI Міжнародному судово-правовому форумі

14 липня 2023, 10:33

13 липня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов взяв участь у XI Міжнародному судово-правовому форумі, який проводять видання «Юридична практика» та Вища рада правосуддя. 

Роман Ігнатов під час першого дня роботи форуму подякував організаторам і висловив переконання, що захід пройде ефективно та з позитивним результатом, а його учасники обміняються думками та набудуть нового досвіду. Він нагадав присутнім, що Комісія уже сформована і розпочала повноцінну роботу, зокрема оголосила початок прийому документів від громадських організацій для формування Громадської ради доброчесності. Також розпочалась перевірка практичних робіт кандидатів, які брали участь у доборі суддів.

«Ті випробування, які випали на нашу країну, почалися набагато раніше, ніж 24 лютого 2022 року», — підкреслив Роман Ігнатов.  

Очільник ВККС України висловив переконання, що ми подолаємо ці виклики, вони нас лише згуртують і ми обов’язково переможемо.

Роман Ігнатов нагадав присутнім, що Комісія не працювала більше трьох років.

«На жаль, нам дісталось у спадок багато незавершених конкурсних процедур, які потрібно проводити, зокрема за участі Громадської ради доброчесності, для формування якої ми уже оголосили прийом документів від громадських організацій», — зазначив Голова ВККС України.

За словами Романа Ігнатова, на сьогодні потребують вирішення питання стосовно кандидатів із попередніх доборів ВККС України, які пройшли всі процедури, однак, починаючи з 2016 року, так і не були призначені на посаду судді Указом Президента України. Нагальною потребою є також проведення конкурсу в апеляційні суди, де ситуація вкрай критична із суддівськими кадрами, результати якого нам дадуть чітку картину в судах першої інстанції щодо наявності вакантних посад.

Додатковим викликом для Комісії є питання щодо переведення суддів з тимчасово окупованих територій, відновлення роботи судів на деокупованих територіях, зокрема Херсонського міського суду. 

Також Комісія найближчим часом планує звернутись до ВРП та ДСА України щодо питання визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах. 

На завершення Голова ВККС України наголосив на налагодженні комунікації з органами суддівського врядування і самоврядування та проведені зустрічі з міжнародними партнерами, зокрема послами країн G7, проєктами міжнародної технічної допомоги.    

Фото видання «Юридична практика»

Вища кваліфікаційна комісія суддів України