Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України Олексій Сальніков взяв участь в ХІ Міжнародному судово-правовому форумі

14 липня 2023, 11:50

Голова ДСА України Олексій Сальніков взяв участь в ХІ Міжнародному судово-правовому форумі, який проходить в Києві 13-14 липня 2023 року.

Олексій Сальніков, починаючи свою доповідь, зауважив, що всі спікери сесії, яка мала назву "Правосуддя воєнного часу" і, які виступали перед ним, торкались надзвичайно важливого для судової системи питання фінансування. І саме це питання в умовах війни набуло особливо загостреного характеру.

"Станом на 1 січня 2021 року бюджет судової влади в частині ДСА України як головного розпорядника бюджетних коштів становив 15,6 млрд грн. Бюджет 2022 року — понад 19 млрд грн, але після повномасштабного збройного вторгнення росії на територію України почались секвестри бюджету, що фактично скоротили бюджет системи правосуддя на 11 %. У 2023 рік бюджет було збільшено на 407 млн грн, і зараз ми вже можемо говорити про понадпланові надходження судового збору, що дозволить нам збільшити видатки, у першу чергу, для працівників апарату судів", - повідомив учасникам форуму Голова ДСА України.

Олексій Сальніков також звернув увагу присутніх на законопроєкт № 6311, яким питання збільшення зарплати працівників апаратів судів вирішується системно. Передбачається, що мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби, встановити на рівні 20 % від базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, а мінімальний розмір посадового окладу працівника патронатної служби апарату місцевого загального суду - на рівні 25 % від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду. Для кожної наступної за рівнем оплати праці посади державного службовця розмір оплати збільшується на 5 % стосовно попередньої посади службовця цього суду.

За оцінкою Голови ДСА України це все є свідченням того, що судова система працює в повну силу попри війну. Олексій Сальніков окремо подякував судовій системі за те, що попри важкий фінансовий стан у 2022 році суддями та працівниками апаратів судів майже 600 млн грн було перераховано на Збройні Сили України.

З його слів, зараз особлива увага приділяється судам на деокупованих територіях. "Безумовно, такі суди потребують значного фінансування і в цьому нам допомагають міжнародні партнери. Є сподівання до кінця року отримати ще допомогу для відбудови судів", - повідомив Олексій Сальніков.

Про що ще говорив Голова ДСА України Олексій Сальніков під час форуму дивіться у відео.