Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТУ ДСА України: шукаємо шляхи, вживаємо заходів аби вирішувати проблеми навіть під обстрілами

28 березня 2024, 12:19

22 березня 2024 року стався наймасованіший обстріл енергетичної системи України з початку повномасштабної війни. Була атакована ДніпроГЕС. Поки енергетики відбудовують та лагодять пошкоджені системи, у низці областей введено стабілізаційні відключення електроенергії.

Про те, як вдається забезпечувати роботу судів в умовах відсутності електроживлення розповіли керівники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.

 

ОДЕСА

В’ячеслав ГЛУЩЕНКО, заступник начальника ТУ ДСА України в Одеській області: 

«Не вперше від початку повномасштабного вторгнення територіальному управлінню ДСА України в Одеській області та місцевим загальним судам Одещини доводиться стикатися з проблемою знеструмлення внаслідок ворожих обстрілів та пошкоджень об’єктів інфраструктури. Наразі, через наслідки найпотужнішої ворожої атаки, в Одесі вимушено діють стабілізаційні графіки відключень.

Враховуючи досвід роботи в умовах воєнного стану, нашим територіальним управлінням ще минулого року було проведено закупівлю альтернативних джерел електроенергії (генераторів) та забезпечено ними місцеві загальні суди Одеської області. Тож під час аварійних та планових відключень ці прилади працюють у 35 судових приміщеннях, у тому числі в багатоскладових судах, що дає можливість здійснювати судочинство.

Зрозуміло, що окремі організаційні заходи потребують постійного фінансового ресурсу, як то, наприклад, закупівля паливно-мастильних матеріалів для генераторів.

Наразі ж ми докладаємо максимум зусиль, щоб система правосуддя працювала за будь-яких умов. Ми всі складали Присягу держслужбовця. Тому, в тяжкий для усієї країни час – шукаємо шляхи, вживаємо заходів аби вирішувати проблеми навіть під обстрілами.

 

ДНІПРО

Ганна ІГНАТЬЄВА, начальниця управління ТУ ДСА в Дніпропетровській області:

«22 березня 2024 року через пошкодження енергетичних об’єктів внаслідок ракетних ударів ворога в 14 місцевих загальних судах Дніпропетровської області відбулося аварійне відключення електропостачання. Наприклад, у Кривому Розі та районі і сьогодні вимушено застосовуються екстрені відключення за розпорядженням НЕК Укренерго.

Ще у жовтні 2023 року Державною судовою адміністрацією України було виділено додаткові бюджетні асигнування, завдяки чому у грудні ми закупили 38 альтернативних джерел енергопостачання. Ще 8 – було надано Криворізькою міською радою і 2 – отримали в рамках проєкту ЄС «Право-Justice».

Наразі всі ці генератори використовуються для забезпечення роботи судів у разі відсутності електроживлення. Суди працюють у штатному режимі».

 

ХАРКІВ

Володимир ОСТАПЕНКО, начальник управління ТУ ДСА у Харківській області:

«За графіком чи поза ним, але відсутність електроенергії позначилася на всіх сферах життя українців. Не стала винятком і судова система. Проте, доступ до правосуддя не може бути обмежений навіть за таких обставин. Завдяки своєчасному підключенню генераторів, в судах м. Харкова є можливість працювати, хоча і в обмеженому режимі. Навіть за таких умов – за відсутності централізованого тепло- та електропостачання, Інтернету, ТУ ДСА у Харківській області вживаються всі необхідні заходи для того, щоб суди своєчасно здійснювали реєстрацію позовів, клопотань, інших матеріалів; здійснювали автоматизований розподіл справ; проводили фіксацію невідкладних судових засідань (тобто фактично, їх проведення); своєчасно вносили рішення до ЄДРСР.

Можливість реалізації права на судовий захист в умовах воєнного часу в Україні – невід’ємне право кожної людини і суди Харківщини вправно справляються з поставленою задачею попри всі зовнішні складнощі».