Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення Закону України «Про звернення громадян» не можуть бути застосовані до правовідносин, що виникли у зв’язку з розслідуванням кримінальних проваджень - роз'яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

10 липня 2024, 15:08

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звертаються заявники зі зверненнями, у яких повідомляють про порушення вимог Закону України «Про звернення громадян», що полягають у протиправній бездіяльності слідчих при здійсненні досудових розслідувань у кримінальних провадженнях.

В даному випадку положення Закону України «Про звернення громадян» не можуть бути застосовані до правовідносин, що виникли у зв’язку з розслідуванням кримінальних проваджень. Зазначені питання мають розглядатися у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Таким чином, порядок отримання інформації від слідчого за результатами розгляду заяви громадянина не регулюється Законом «Про звернення громадян», оскільки є предметом спеціального правового регулювання (КПК).

Так, за приписами статті 12 дія вказаного вище Закону не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, встановлений, зокрема кримінальним процесуальним законодавством.

Зазначене повністю узгоджується з правовою позицією, яка міститься у постанові Верховного Суду від 18.05.2023 у справі 420/18404/22.

Також положення Закону не застосовуються до правовідносин, пов’язаних з цивільно-процесуальним, трудовим законодавством, законодавством про захист економічної конкуренції, законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до судових рішень», Кодексом адміністративного судочинства України, законами України «Про запобігання корупції», «Про виконавче провадження», «Про адміністративну процедуру».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини