Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтримала пропозицію утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності

02 жовтня 2017, 09:32

Вища рада правосуддя під час засідання 29 вересня 2017 року розглянула питання про консультації щодо утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Доповідаючи зазначене питання, член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич нагадав, що норма частини другої статті 125 Конституції України визначає, що суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Відповідно до положень статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд утворюється і ліквідовується законом. Проект закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

До впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції України щодо децентралізації влади, але не довше ніж до 31 грудня 2017 року, утворення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює Президент України на підставі та у порядку, що визначені законом (підпункт 6 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України).

26 вересня 2017 року з Адміністрації Президента України надійшов лист з проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя щодо проекту Указу Президента України «Про утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності».

Норма частини четвертої статті 125 Конституції України визначає, що відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди.

Згідно з частиною другою статті 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» одним із видів вищих спеціалізованих судів є Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Пунктом 15 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності утворюється та проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді має бути оголошено протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом. Зазначений Закон набрав чинності 30 вересня 2016 року.

«Отже, підставою для утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності є зміна визначеної Законом України «Про судоустрій і статус суддів»системи судоустрою, як це передбачено частиною четвертою статті 19 цього Закону», – підсумував Вадим Беляневич.

Заслухавши члена Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича, Вища рада правосуддя, керуючись статтями 125, 131, підпунктом 6 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, статтями 19, 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статтями 3, 30, 34 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», вирішила підтримати утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Під час засідання 30 вересня 2017 року Вища рада правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України прийняла рішення про погодження кількості суддів у Вищому суді з питань інтелектуальної власності – 21 штатна одиниця.

Прес-центр судової влади України